Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Klopsiki w sosie pomidorowym z kuskusem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki klopsików wymieszaj w misce. Uformuj wilgotnymi rękoma, mięsne kulki wielkości piłeczek ping pongowych. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć klopsiki i obsmaż z każdej strony do rumianego koloru. Potrząsaj od czasu do czasu patelnią, smażenie zajmie ok. 7-8 min. Po tym czasie, przełóż klopsiki na talerz.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę, podsmaż przez 2-3 min na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek, ostrą paprykę oraz curry, smaż dodatkową minutę. Wlej pomidory, dopraw solą i cukrem. Dodaj klopsiki, gotuj na małym ogniu 10 min. Pod koniec wsyp posiekaną bazylię. Rozgrzej mocno suchą patelnię. Wsyp orzechy, podpraż je przez 2-3 min.
  3. Kuskus przesyp do miski. Zalej wrzącym wywarem, (1 cm ponad poziom ziaren). Zawiń szczelnie folią spożywczą lub aluminiową, odstaw na około 5 min. Po tym czasie spulchnij widelcem, dodaj zioła, skórkę cytryny oraz prażone orzechy. 
  4. Całość wymieszaj ewentualnie dopraw solą. Klopsiki podawaj z sosem i ziołowym kuskusem.

Przepis specjalniedla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz