Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Okoń pieczony w soli morskiej z karmelizowanymi pomidorkami i pesto

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Pieczenie w soli morskiej jest popularnym we Włoszech i niezwykle prostym sposobem przyrządzania ryb, zarówno słodkowodnych, jak i morskich. Sól przykrywająca rybę podczas pieczenia nie przedostaje się do jej wnętrza, jednak sprawia, że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste. Należy jednak pamiętać, by nie uszkodzić skóry ryby przed umieszczeniem jej w soli.

  1. Pomidorki ułóż skórą do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posyp solą, cukrem, skórką startą z cytryny i czosnkiem, skrop oliwą. Wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 80°C. Ryby umyj i osusz.
  2. Do dużego naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli, połóż na niej ryby i zasyp je kolejnym kilogramem soli. Wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie rozbij skorupę z soli. Ryby oczyść ze skóry i ości, nałóż na talerze.
  3. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj z pieczonymi pomidorkami i pesto.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz