Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Okoń pieczony w soli morskiej z karmelizowanymi pomidorkami i pesto

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Pieczenie w soli morskiej jest popularnym we Włoszech i niezwykle prostym sposobem przyrządzania ryb, zarówno słodkowodnych, jak i morskich. Sól przykrywająca rybę podczas pieczenia nie przedostaje się do jej wnętrza, jednak sprawia, że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste. Należy jednak pamiętać, by nie uszkodzić skóry ryby przed umieszczeniem jej w soli.

  1. Pomidorki ułóż skórą do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posyp solą, cukrem, skórką startą z cytryny i czosnkiem, skrop oliwą. Wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 80°C. Ryby umyj i osusz.
  2. Do dużego naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli, połóż na niej ryby i zasyp je kolejnym kilogramem soli. Wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie rozbij skorupę z soli. Ryby oczyść ze skóry i ości, nałóż na talerze.
  3. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj z pieczonymi pomidorkami i pesto.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz