Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Okoń pieczony w soli morskiej z karmelizowanymi pomidorkami i pesto

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pieczenie w soli morskiej jest popularnym we Włoszech i niezwykle prostym sposobem przyrządzania ryb, zarówno słodkowodnych, jak i morskich. Sól przykrywająca rybę podczas pieczenia nie przedostaje się do jej wnętrza, jednak sprawia, że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste. Należy jednak pamiętać, by nie uszkodzić skóry ryby przed umieszczeniem jej w soli.

    1. Pomidorki ułóż skórą do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posyp solą, cukrem, skórką startą z cytryny i czosnkiem, skrop oliwą. Wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 80°C. Ryby umyj i osusz.
    2. Do dużego naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli, połóż na niej ryby i zasyp je kolejnym kilogramem soli. Wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie rozbij skorupę z soli. Ryby oczyść ze skóry i ości, nałóż na talerze.
    3. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj z pieczonymi pomidorkami i pesto.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów