Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Do dużego garnka nalej ok. 2,5 litra wody. Wrzuć do niej cebulę, marchewkę, seler naciowy, liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj ośmiornicę. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 30 min na małym ogniu. Następnie dodaj ziemniaki, gotuj kolejne 15 min.
- Ugotowane ziemniaki ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Ośmiornicę pokrój: odetnij macki i pokrój je w duże kawałki, głowę pokrój w dużą kostkę, usuwając wcześniej twardy dziób. W dużej misce wymieszaj pokrojoną ośmiornicę, ziemniaki, oliwki i suszone pomidory.
- Przygotuj sos do sałatki: połącz pietruszkę, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i polej sałatkę.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5