Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Caponata z tuńczykiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Pokrojone bakłażany posól i zostaw na godzinę na sicie do obcieknięcia. Następnie opłucz je wodą i osusz czystą ściereczką. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć połowę bakłażanów i podsmaż je na złoty kolor na średnim lub mocnym ogniu, często mieszając, aż staną się miękkie. Przełóż je do innego naczynia, a na patelni podsmaż w ten sam sposób drugą partię bakłażanów.
  2. Na tę samą patelnię wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę i seler. Dodaj pomidory, dokładnie wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną i utworzą jednolity sos. Dodaj kapary, oliwki, cukier i ocet. Gotuj całość 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie dodaj bakłażany.
  3. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozmrożonego tuńczyka osusz ręcznikiem papierowym i dopraw odrobiną soli. Każdy stek natłuść oliwą i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Podaj z caponatą.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz