Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pokrojone bakłażany posól i zostaw na godzinę na sicie do obcieknięcia. Następnie opłucz je wodą i osusz czystą ściereczką. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć połowę bakłażanów i podsmaż je na złoty kolor na średnim lub mocnym ogniu, często mieszając, aż staną się miękkie. Przełóż je do innego naczynia, a na patelni podsmaż w ten sam sposób drugą partię bakłażanów.
- Na tę samą patelnię wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę i seler. Dodaj pomidory, dokładnie wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną i utworzą jednolity sos. Dodaj kapary, oliwki, cukier i ocet. Gotuj całość 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie dodaj bakłażany.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozmrożonego tuńczyka osusz ręcznikiem papierowym i dopraw odrobiną soli. Każdy stek natłuść oliwą i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Podaj z caponatą.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5