Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kanapka z pieczonymi plastrami schabu i salsą ananasową

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Zmiksuj wszystkie składniki marynaty, na gładką masę. Najwygodniej w wysokim naczyniu. Mieszanką dokładnie natrzyj mięso, odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
    2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.Rozłóż schab na płasko w naczyniu do zapiekania. Piecz 30 minut. W misce wymieszaj ananasa , kolendrę, czerwoną cebulę, oliwę i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw do momentu, aż mięso się upiecze.
    3. Kiedy wieprzowina się upiecze, wyjmij ją z piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Bagietki pokrój, tak aby powstało 5 kanapek i opiecz je w piekarniku, przez 5-7 minut, aż się zrumienią. Kanapki podajemy z 2 plastrami schabu, salsą i rukolą, podlane sosem z pieczenia.

    Porcja dla 5 osób 

    Składniki :

    Marynata:

    •  4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
    •  1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub 1 papryczka chilli posiekana, bez pestek
    •  1 łyżka cukru
    •  2 liście laurowe, pokruszone
    •  2 ziela angielskie
    •  4 łyżki oleju
    •  sól

    Salsa

    • pół ananasa, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
    •  1 pęczek kolendry świeżej, drobno  posiekany
    •  1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
    •  100 g rukoli
    •  3 łyżki oliwy
    •  sok z 1 pomarańczy lub 100 ml soku pomarańczowego
    •  szczypta soli

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos