Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pierś gęsi z sosem wiśniowo-czekoladowym i puree z selera

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piersi przekrój na pół, dopraw solidnie solą i pieprzem, ewentualnie majerankiem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż gęś od strony skóry, aż się zarumieni, ok. 3 min. Przełóż mięso na drugą stronę i również smaż 3 min. Po tym czasie zdejmij piersi z patelni, zawiń w folię aluminiową i piecz 2 godz.
    2. W rondelku rozgrzej 2 łyżki tłuszczu spod gęsi, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 min, aż się zeszkli. Dodaj rozmaryn i liść laurowy w całości. Wlej whisky i podpal, kiedy się skończy palić dodaj konfiturę z wiśni. Smaż na małym ogniu przez 3 min, następnie dodaj śmietanę i czekoladę. Gotuj przez 10 min, po czym zmiksuj blenderem.  (Zostaw kilka wiśni w całości do dekoracji)
    3. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę. Po 2 min kiedy się zeszkli, dodaj selera. Zalej wodą tak, aby woda delikatnie przykryła warzywo, dopraw solą. Gotuj pod przykryciem, aż cała woda wyparuje, ok. 20-25 min. Po tym czasie wlej śmietanę. Całość ubij lub zmiksuj na puree, wymieszaj z koperkiem. Pierś podawaj na puree z ciepłym sosem.

    Puree:

    •  800 g selera, pokrojonego w kostkę 2x2 cm
    •  50 g masła
    •  1 cebula, pokrojona w kostkę
    •  100 ml śmietany 30%
    •  2 łyżki posiekanego koperku
    •  sól 

    Sos:

    •  2 ząbki czosnku, posiekane
    •  1 cebula pokrojona w kostkę
    •  70 ml whisky
    •  200 g konfitury wiśniowej
    •  20 g gorzkiej czekolady, pokruszonej
    •  2 gałązki rozmarynu
    •  200 ml śmietany 30%
    •  1 liść laurowy
    •  sól, pieprz

    Porcja dla 4 osób

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowałJakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos