Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tort bezowy z kremem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Nagrzej piekarnik do 120 st. C. 
Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 24 cm. Połóż papier na blasze. Cztery białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli 
i ubij na pianę. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier 
(na cztery białka wsyp połowę przygotowanego cukru). 
Na końcu dodaj po łyżeczce octu i mąki ziemniaczanej. Bezę przełóż na blachę, 
tak żeby zmieściła się 
w narysowanym okręgu, piecz przez 30 min, potem zmniejsz temperaturę do 100 st. C 
i piecz jeszcze 50 min. 
Wyjmij i powtórz czynności 
z drugą porcją białek. 1,5 opakowania budyniu rozprowadź w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej zimne mleko zproszkiem budyniowym, podgrzej aż zgęstnieje, odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj mikserem, stopniowo dodawaj budyń. Wstaw masę do lodówki, żeby zgęstniała. Jedną bezę ułóż na paterze, wyłóż schłodzony krem, przykryj drugą bezą, 
udekoruj prażonymi 
 na suchej patelni orzechami 
i płatkami migdałów, oprósz delikatnie cukrem pudrem, przed podaniem wierzch 
polej miodem.

    Spróbuj też z serem mascarpone – ubij go z ugotowanym budyniem i cukrem waniliowym. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów