Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gęś z ziołowym nadzieniem i pieczonymi warzywami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gęś natrzyj dobrze solą i pieprzem. Rozpuść połowę masła na patelni na średnim ogniu, dodaj boczek i smaż aż się zarumieni, ok. 5 min. Po tym czasie dodaj pora, boczek i smaż dodatkowe 5 min. Zetrzyj na grubej tarce po jednej marchewce i pietruszce. Dodaj warzywa do boczku i duś jeszcze 2 min.
    2. Wrzuć resztę masła, czosnek i bułkę tartą. Trzymaj na ogniu jeszcze 5 min, mieszając, aż powstaną złote okruchy. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 min, a następnie wymieszaj z ziołami, orzechami i jajkami. Nałóż farsz do gęsi. Zabezpiecz nogi sznurkiem. Do naczynia z gęsią wlej wino i wywar. Piecz ok. 3 godz. do momentu, kiedy najgrubsza część udka da się przebić i nie wypłynie z niej płyn. Po 2 godz. dodaj warzywa.
    3. Wyjmij drób z piekarnika i przykryj na 15 min folią aluminiową. Pozostałe soki z naczynia do zapiekania wlej do rondelka i podgrzej. Mąkę roztrzep z zimną wodąi powoli wlej do sosu. Kiedy się zagotuje jest gotowy. Podawaj kawałek gęsi z warzywami i sosem.

    Porcja dla 10 osób

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów