Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka faszerowana po polsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę natrzyj z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, a od wewnątrz majerankiem i czosnkiem. Odstaw na 1-2 godz. w chłodne miejsce. Wątróbkę przesmaż na oleju na patelni. Dodaj cebulę, dopraw do smaku i smaż całość 7 min. Po ostudzeniu, zawartość patelni drobno posiekaj.
    2. Wątróbkę wymieszaj z połową rodzynek, natką pietruszki, bułką tartą, masłem i dopraw do smaku. Masą nafaszeruj kaczkę, zepnij ją wykałaczkami i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50 min na każdy kilogram jej wagi. Co 15 min polewaj ją bulionem i sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
    3. Z sosu wytworzonego w trakcie pieczenia zdejmij tłuszcz, dodaj pozostałe rodzynki i gotuj ok. 15 min. Dodaj śmietanę, zmiksuj całość, przecedź przez sitko i zagotuj.

    Kaczkę podawaj z farszem i sosem rodzynkowym.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów