Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Rozmrażanie

    Artykuły spożywcze

    Rozmrażanie

    Rozmrażanie powinno trwać stosunkowo krótko, nie dłużej niż 4 godziny. Należy unikać postawiania produktów zamrożonych w zlewie lub na blacie. Temperatura pokojowa sprzyja przyspieszeniu tempa namnażania się bakterii chorobotwórczych.

    Warzywa, owoce i grzyby nie muszą być rozmrażane przed przystąpieniem do gotowania.

    Mięso, drób, ryby można rozmrażać używając różnych technik:

    - należy unikać rozmrażania zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej. Drobnoustroje namnażają się bardzo szybko w takich warunkach

    - najbardziej popularne jest rozmrażanie powolne w temp. 4 C - produkt należy włożyć do lodówki w odpowiednim naczyniu, aby soki z rozmrożonego produktu nie zbrudziły innych produktów spożywczych. Należy zwrócić uwagę, aby rozmrażane produktywnie nie stykały się z innymi

    - w kuchence mikrofalowej zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu

    - pod bieżącą wodą pitną w temperaturze do 21 C, nie dłużej jednak niż 4 godziny

     

    Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością