Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych

    Ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych

    Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

    Tłuste ryby morskie, do których zaliczamy łososia, są bogate w unikalne niezbędne kwasy tłuszczowe. Kwasy te odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, poprawiają funkcjonowanie mózgu, wzroku, zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze i krzepliwość. Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

    Mgr inż. Beata Dłużniewska, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia

    Powrót do porad