Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych

Ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych

Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Tłuste ryby morskie, do których zaliczamy łososia, są bogate w unikalne niezbędne kwasy tłuszczowe. Kwasy te odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, poprawiają funkcjonowanie mózgu, wzroku, zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze i krzepliwość. Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Mgr inż. Beata Dłużniewska, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia

Powrót do porad
 
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz