
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
Tłuste ryby morskie, do których zaliczamy łososia, są bogate w unikalne niezbędne kwasy tłuszczowe. Kwasy te odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, poprawiają funkcjonowanie mózgu, wzroku, zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze i krzepliwość. Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
Mgr inż. Beata Dłużniewska, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia
Powrót do porad