Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Części tuszy mięsa wieprzowego

    Części tuszy mięsa wieprzowego

    W zależności od części tuszy, mięso wieprzowe zawiera różną ilość białka, tłuszczu i energii. Do najchudszych rodzajów, o kaloryczności podobnej do mięsa z uda kurczaka, należy polędwica i schab środkowy.

    W zależności od części tuszy, mięso wieprzowe zawiera różną ilość białka, tłuszczu i energii. Do najchudszych rodzajów, o kaloryczności podobnej do mięsa z uda kurczaka, należy polędwica i schab środkowy. Są ona jednocześnie bardzo dobrym źródłem białka i witaminy z grupy B. Chude mięso wieprzowe dostarcza cennych składników mineralnych, takich jak łatwo przyswajalne żelazo, potas czy magnez. Wieprzowina może być spożywana w ramach urozmaicenia diety obok ryb, drobiu, cielęciny i wołowiny.

    Mgr inż. Beata Jabłonowska, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia

    Powrót do porad