Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pieczony pstrąg z salsą cytrusową z sałatką z kaszy jęczmiennej i pomidorów

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pieczony pstrąg z ziołami

    Pstrąga natnij od strony skóry co 1,5 cm i natrzyj solą. Cytrynę pokrój w plasterki, posiekaj bazylię i szałwię. Skrop wszystko oliwą – włóż do środka ryby. Zawiń szczelnie całość w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. 

    Kasza z czerwoną cebulą, siemieniem lnianym i rodzynkami

    Ugotuj dwie szklanki kaszy jęczmiennej. Rozgrzej oliwę, przesmaż na niej czerwoną cebulę i dwie łyżki siemienia lnianego. Dodaj pół szklanki śmietanki i garść rodzynek. Duś całość do momentu aż cebula zrobi się miękka. Dodaj na patelnię ugotowaną kaszę i odrobinę białego wina. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Pokrój pomidory w ćwiartki i wymieszaj z kaszą.

    Salsa cytrusowa

    Obierz cytrusy i wytnij z nich segmenty, wyciśnij sok z pozostałości miąższu. Posiekaj zioła, a następnie dodaj do cytrusów.

    Dodaj kilka listków mięty i łyżkę miodu, dopraw solą i pieprzem a następnie całość dokładnie wymieszaj.

    Na talerzu ułóż kaszę, na niej upieczonego pstrąga, a na całość wyłóż salsę cytrusową.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    1 czerwona cebula

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Kilka listków bazylii

    Kilka listków szałwii

    Kilka łyżek oliwy Case de Azeite

    2 łyżki rodzynek sułtańskich Bakallino

    Gałązka rozmarynu

    Pół szklanki śmietanki 30% Mleczna Dolina

    Łyżka miodu Złota Pasieka

    Szczypta cynamonu

    50-60 ml. białego wina

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów