Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Smażone lody a może domowy shake? Przepisy z lodami w roli głównej

    Lodami Marletto możesz zajadać się przez cały rok. To doskonały samodzielny deser, jak również baza do tworzenia wyjątkowych deserów o dowolnej porze roku! Łącząc je ze świeżymi owocami, orzechami, migdałami, a także pysznymi ciastkami możesz stworzyć imponujące desery, które zachwycą Twoich najbliższych.
    kulki lodów czekoladowych i śmietankowych, podane w kamionkowych, kolorowych miseczkach, ozdobione świeżymi ziołami Familijne lody w pudełku to słodki deser, którym można delektować się na wiele różnych sposobów o każdej porze roku!
     

    Lody – deser, który zachwyca nie tylko latem

    Lody jemy przede wszystkim latem, ale w sklepowych zamrażarkach dostępne są przez cały rok. Nie bez powodu! Pyszne lody w pudełku i lody familijne możemy wykorzystać do tworzenia wyjątkowych deserów, bez względu na porę roku! Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju spotkaniach, imprezach i domówkach, podczas których atmosfera bywa gorąca!

    Najpopularniejszym deserem z lodami w roli towarzyszącej jest jabłecznik. Szarlotką na ciepło, serwowaną z gałką lodów waniliowych możemy delektować się zarówno w kawiarniach, jak i w domowym zaciszu. Z wykorzystaniem lodów śmietankowych i waniliowych, możemy również przygotowywać domowe kawy mrożone, np. włoskie Affogato, mrożoną kawę z malinami czy greckie Frappe, które wzbogacimy gałką wybranych lodów. Ale to nie wszystko! Lody można dodać do domowych shaków, a nawet… smażyć!

    Jakie lody możesz wykorzystać do tworzenia domowych deserów o każdej porze roku?
    Sprawdź: Lody familijne w pudełku – pyszny deser dla całej rodziny.

     

    Smażone lody – czy to może się udać?

    Smażone lody? Tak! To oryginalny i absolutnie zaskakujący deser, który największą popularnością cieszy się w Chinach i Meksyku. Ty możesz podać je gościom o każdej porze roku i przy dowolnej okazji. Idealnie wpiszą się zarówno w luźne domowe prywatki, jak i eleganckie przyjęcia.

    kulka smażonych lodów śmietankowych, podana na białym talerzu, ozdobiona bitą śmietaną i kandyzowaną czereśnią Smażone lody to azjatycki przysmak, który każdy z nas może przygotować w domu. Sięgnij po lody w pudełku i… smaż!

    Sekretem perfekcyjnych, smażonych lodów jest zachowanie idealnych temperatur – lodowe kulki powinny być głęboko zamrożone, a olej solidnie rozgrzany. Reszta jest kwestią wprawy i doświadczenia.

    Jak przygotować lody w chrupiącej skorupce? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać! Oto prosty przepis na rewelacyjny deser, czyli smażone lody domowej roboty:

    • Przygotuj ulubione lody śmietankowe lub lody waniliowe – w przepisie idealnie sprawdzą się lody Marletto w pudełkach i opakowaniach familijnych.
    • Uformuj lodowe gałki w kształcie równych kulek – umieść je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do zamrażarki na minimum 2-3 godziny (im niższa temperatura w zamrażarce, tym lepiej!).
    • Przygotuj posypkę – możesz użyć pokruszonych herbatników, ciastek owsianych lub płatków śniadaniowych i dodać m. in. wiórki kokosowe, drobno posiekane migdały lub orzechy.
    • Roztrzep 2 – 3 jajka z dodatkiem 1-2 łyżeczek cukru.
    • Wyjmij kulki mocno zmrożonych lodów i obtocz je w panierce, jajku i ponownie w panierce.
    • Smaż lody pojedynczo na głębokim, rozgrzanym oleju - przez kilka sekund, do uzyskania złocistego koloru panierki.

    Smażone lody podaje się natychmiast po zrobieniu. Można je udekorować dowolnymi świeżymi lub kandyzowanymi owocami, oblać owocowym sosem lub polewą czekoladową.

     

    Zaskocz bliskich owocowym shakiem z lodami

    Shake z lodami, znany szerzej jako milkshake to gęsty napój, który powstaje na bazie mleka i lodów. Możliwości kreowania lodowych shake’ów jest mnóstwo, a to sprawia, że miksując ze sobą mleko i lody oraz świeże owoce możesz otrzymać pyszny, słodki deser w wielu różnych wersjach.

    Moda na shaki nadeszła wraz z rozwojem technologii i wzrostem dostępności domowych mikserów elektrycznych. W Stanach Zjednoczonych prawdziwy shake’owy boom miał miejsce w latach 50. XX wieku. Wówczas shaki pojawiły się w najpopularniejszych sieciach Fast food, a reklamowały je wyraziste pin-up Girs. Kojarzycie scenę z filmu Pulp Fiction, w której John Travolta i Uma Thurman rozmawiają o „Five Dollar Milkshake”? No właśnie!

    domowy shake z lodami śmietankowymi oraz świeżymi owocami, podany w wysokiej szklance z truskawką na rancie. W tle miski z owocami i mikser. Domowy shake z lodami to propozycja orzeźwiającej i krzepiącej przekąski - idealna na letnie dni!

    Aby delektować się shake’ami nie musisz wychodzić z domu! Wystarczy kilka podstawowych składników i dobry mikser lub blender. Do zrobienia domowe shake’a będą Ci potrzebne: mleko, ulubione lody familijne (np. lody śmietankowe, waniliowe lub lody owocowe) oraz świeże lub mrożone owoce. Wszystkie składniki umieść w misie, miksuj lub blenduj do uzyskania gęstej, ale płynnej masy. Jeśli shake wydaje się zbyt gęsty – dodaj mleka lub lodów.

    Shaki możesz podawać z ziołami (np. miętą - w roli dekoracji lub jako jeden ze zmiksowanych składników), dekoracją z bitej śmietany, pokruszonymi orzechami lub z płatkami migdałowymi.

     

    Malinowa mrożona kawa – napój, który orzeźwia latem

    Mrożoną kawę można przygotować na kilka różnych sposobów. Od espresso, zalanego zimnym mlekiem z dodatkiem kostek lodu, przez zamrożoną wcześniej kawę w postaci kostek lodu dodawanych do mleka, po rozmaite wariacje na temat kawy z dodatkami lodów.

    Tworząc domowe kawy mrożone nie musisz kurczowo trzymać się zasad ani wytycznych. Z powodzeniem możesz bawić się smakami i dodatkami oraz tworzyć pobudzające napoje w oparciu o kontrasty. Klasycznym zestawieniem jest połączenie goryczy gorącej kawy ze słodyczą czekoladowych lub waniliowych, zimnych lodów. Jednak, możliwości jest znacznie więcej – spróbuj do espresso dodać lody słony karmel lub kwaśne owoce.

    wysoka szklanka z mrożoną kawą z lodami waniliowymi i owocową pulpą, w tle naczynia z ziarnami kawy

    Szybki przepis na porcję zaskakującej kawy mrożonej z malinami? Proszę bardzo:

    • Przygotuj: przestudzone espresso, garść malin, 2 łyżki śmietany kremówki (30 – 36%) lub mleka skondensowanego, 150 ml mleka, łyżeczkę cukru, garść lodu w kostkach.
    • Maliny zmiksuj ze śmietaną kremówką lub mlekiem skondensowanym i cukrem na gładką masę, a w osobnym naczyniu spień mleko.
    • Malinową pulpę przełóż na dno wysokiej szklanki, następnie dodaj kostki lodu i wlej espresso, na koniec delikatnie przelej spienione mleko.

    Kawę możesz ozdobić świeżymi malinami, małymi słodkimi bezami lub piankami marshmallow oraz listkami świeżej mięty.

    Chcesz tworzyć więcej pysznych deserów i napojów?
    Dowiedz się więcej o lodach Marletto

     

    Brownie z lodami – comfort food na poprawę humoru jesienią

    „Comfort food” to określenie, które po raz pierwszy pojawiło się w słowniku Webstera w 1977 roku. Pojęcie to spopularyzowała Nigella Lawson - kulinarna bogini brytyjskiej kuchni, która zwykła z zadowoleniem recenzować przygotowywane przez siebie potrawy zdaniem „It’s such a comfort”.

    brownie z lodami waniliowymi, podane na białym talerzyku, w towarzystwie listków świeżej mięty i posiekanych orzechów. Słodkie brownie z lodami lub pyszną kawą mrożona to kwintesencja tzw. "comfort food"

    Mianem „comfort food” opisuje się dania, które pozytywnie wpływają na samopoczucie. Mowa przede wszystkim o tradycyjnych potrawach, z wyraźnymi konotacjami sentymentalnymi – „jak u babci”, „jak u mamy”. Ale nie tylko! W kategorii „comfort food” swoje miejsce mają również słodkie desery, które poprawiają nastrój podczas długich jesiennych i zimowych wieczorów.

    Jednym z takich deserów z pewnością jest brownie z lodami. Intensywnie czekoladowe ciastko, o zwartej konsystencji i wyrazistym smaku, serwowane z porcją lodów śmietankowych lub waniliowych to deser rozpływający się w ustach. Zjedzony w towarzystwie bliskiej osoby z pewnością poprawi humor, zwłaszcza gdy pogoda i temperatura za oknem nie rozpieszcza.

    Jak zrobić szybkie, domowe brownie? Przygotuj:

    • 200 g gorzkiej czekolady,
    • 180 g roztopionego masła 250 g cukru,
    • 2 jajka,
    • 90 g mąki,
    • 30 g kakao,
    • szczyptę soli,
    • lody waniliowe,
    • świeże owoce, orzechy, cukier puder i listki mięty do dekoracji.

    W dużej misce połącz ze sobą roztopioną czekoladę i masło, dodaj cukier i 2 jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, kakao i szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszaj. Kostki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do pozostałych składników. Umieść ciasto w formie do pieczenia, na wierzchu ułóż kilka kostek czekolady. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. Jeszcze ciepłe ciasto, posyp cukrem pudrem, podaj z gałką lodów waniliowych, w towarzystwie świeżych owoców, posiekanych orzechów i listków mięty. Smacznego!

    Sprawdź nasze pomysły na desery Premium z lodami w roli głównej: Lody Marletto – pomysł na szybki deser Premium

    Źródła:
    https://kobietamag.pl/lody-smazone-przepisy/
    https://beszamel.se.pl/porady/ciekawostki-kulinarne/co-to-jest-comfort-food-co-oznacza-to-pojecie-jakie-potrawy-zaliczane-sa-do-comfort-food-aa-HSWW-Y1g2-D47J.html