Lody jemy przede wszystkim latem, ale w sklepowych zamrażarkach dostępne są przez cały rok. Nie bez powodu! Pyszne lody w pudełku i lody familijne możemy wykorzystać do tworzenia wyjątkowych deserów, bez względu na porę roku! Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju spotkaniach, imprezach i domówkach, podczas których atmosfera bywa gorąca!
Najpopularniejszym deserem z lodami w roli towarzyszącej jest jabłecznik. Szarlotką na ciepło, serwowaną z gałką lodów waniliowych możemy delektować się zarówno w kawiarniach, jak i w domowym zaciszu. Z wykorzystaniem lodów śmietankowych i waniliowych, możemy również przygotowywać domowe kawy mrożone, np. włoskie Affogato, mrożoną kawę z malinami czy greckie Frappe, które wzbogacimy gałką wybranych lodów. Ale to nie wszystko! Lody można dodać do domowych shaków, a nawet… smażyć!
Jakie lody możesz wykorzystać do tworzenia domowych deserów o każdej porze roku?
Sprawdź: Lody familijne w pudełku – pyszny deser dla całej rodziny.
Smażone lody? Tak! To oryginalny i absolutnie zaskakujący deser, który największą popularnością cieszy się w Chinach i Meksyku. Ty możesz podać je gościom o każdej porze roku i przy dowolnej okazji. Idealnie wpiszą się zarówno w luźne domowe prywatki, jak i eleganckie przyjęcia.
Sekretem perfekcyjnych, smażonych lodów jest zachowanie idealnych temperatur – lodowe kulki powinny być głęboko zamrożone, a olej solidnie rozgrzany. Reszta jest kwestią wprawy i doświadczenia.
Jak przygotować lody w chrupiącej skorupce? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać! Oto prosty przepis na rewelacyjny deser, czyli smażone lody domowej roboty:
Smażone lody podaje się natychmiast po zrobieniu. Można je udekorować dowolnymi świeżymi lub kandyzowanymi owocami, oblać owocowym sosem lub polewą czekoladową.
Shake z lodami, znany szerzej jako milkshake to gęsty napój, który powstaje na bazie mleka i lodów. Możliwości kreowania lodowych shake’ów jest mnóstwo, a to sprawia, że miksując ze sobą mleko i lody oraz świeże owoce możesz otrzymać pyszny, słodki deser w wielu różnych wersjach.
Moda na shaki nadeszła wraz z rozwojem technologii i wzrostem dostępności domowych mikserów elektrycznych. W Stanach Zjednoczonych prawdziwy shake’owy boom miał miejsce w latach 50. XX wieku. Wówczas shaki pojawiły się w najpopularniejszych sieciach Fast food, a reklamowały je wyraziste pin-up Girs. Kojarzycie scenę z filmu Pulp Fiction, w której John Travolta i Uma Thurman rozmawiają o „Five Dollar Milkshake”? No właśnie!
Aby delektować się shake’ami nie musisz wychodzić z domu! Wystarczy kilka podstawowych składników i dobry mikser lub blender. Do zrobienia domowe shake’a będą Ci potrzebne: mleko, ulubione lody familijne (np. lody śmietankowe, waniliowe lub lody owocowe) oraz świeże lub mrożone owoce. Wszystkie składniki umieść w misie, miksuj lub blenduj do uzyskania gęstej, ale płynnej masy. Jeśli shake wydaje się zbyt gęsty – dodaj mleka lub lodów.
Shaki możesz podawać z ziołami (np. miętą - w roli dekoracji lub jako jeden ze zmiksowanych składników), dekoracją z bitej śmietany, pokruszonymi orzechami lub z płatkami migdałowymi.
Mrożoną kawę można przygotować na kilka różnych sposobów. Od espresso, zalanego zimnym mlekiem z dodatkiem kostek lodu, przez zamrożoną wcześniej kawę w postaci kostek lodu dodawanych do mleka, po rozmaite wariacje na temat kawy z dodatkami lodów.
Tworząc domowe kawy mrożone nie musisz kurczowo trzymać się zasad ani wytycznych. Z powodzeniem możesz bawić się smakami i dodatkami oraz tworzyć pobudzające napoje w oparciu o kontrasty. Klasycznym zestawieniem jest połączenie goryczy gorącej kawy ze słodyczą czekoladowych lub waniliowych, zimnych lodów. Jednak, możliwości jest znacznie więcej – spróbuj do espresso dodać lody słony karmel lub kwaśne owoce.
Szybki przepis na porcję zaskakującej kawy mrożonej z malinami? Proszę bardzo:
Kawę możesz ozdobić świeżymi malinami, małymi słodkimi bezami lub piankami marshmallow oraz listkami świeżej mięty.
Chcesz tworzyć więcej pysznych deserów i napojów?
Dowiedz się więcej o lodach Marletto
„Comfort food” to określenie, które po raz pierwszy pojawiło się w słowniku Webstera w 1977 roku. Pojęcie to spopularyzowała Nigella Lawson - kulinarna bogini brytyjskiej kuchni, która zwykła z zadowoleniem recenzować przygotowywane przez siebie potrawy zdaniem „It’s such a comfort”.
Mianem „comfort food” opisuje się dania, które pozytywnie wpływają na samopoczucie. Mowa przede wszystkim o tradycyjnych potrawach, z wyraźnymi konotacjami sentymentalnymi – „jak u babci”, „jak u mamy”. Ale nie tylko! W kategorii „comfort food” swoje miejsce mają również słodkie desery, które poprawiają nastrój podczas długich jesiennych i zimowych wieczorów.
Jednym z takich deserów z pewnością jest brownie z lodami. Intensywnie czekoladowe ciastko, o zwartej konsystencji i wyrazistym smaku, serwowane z porcją lodów śmietankowych lub waniliowych to deser rozpływający się w ustach. Zjedzony w towarzystwie bliskiej osoby z pewnością poprawi humor, zwłaszcza gdy pogoda i temperatura za oknem nie rozpieszcza.
Jak zrobić szybkie, domowe brownie? Przygotuj:
W dużej misce połącz ze sobą roztopioną czekoladę i masło, dodaj cukier i 2 jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, kakao i szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszaj. Kostki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do pozostałych składników. Umieść ciasto w formie do pieczenia, na wierzchu ułóż kilka kostek czekolady. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. Jeszcze ciepłe ciasto, posyp cukrem pudrem, podaj z gałką lodów waniliowych, w towarzystwie świeżych owoców, posiekanych orzechów i listków mięty. Smacznego!
Sprawdź nasze pomysły na desery Premium z lodami w roli głównej: Lody Marletto – pomysł na szybki deser Premium
Źródła:
https://kobietamag.pl/lody-smazone-przepisy/
https://beszamel.se.pl/porady/ciekawostki-kulinarne/co-to-jest-comfort-food-co-oznacza-to-pojecie-jakie-potrawy-zaliczane-sa-do-comfort-food-aa-HSWW-Y1g2-D47J.html