Lody Marletto to szeroka kategoria produktów, dostępnych we wszystkich sklepach sieci Biedronka. Najwyższej jakości mrożone przysmaki, dostępne są w najpopularniejszych smakach oraz zróżnicowanej formie podania; w pudełkach, rożkach, w tubkach i na patyku. Wybierz swoje ulubione i jedz je dokładnie tak jak chcesz i z kim chcesz!
Pyszne lody Marletto mogą stanowić bazę dla znakomitych letnich (i nie tylko!) deserów. Sprawdź, jak z pudełka Lodów Familijnych, wyczarować pyszne desery. Poznaj nasze propozycje na wykorzystanie lodów waniliowych, śmietankowych z płatkami czekoladowymi, wegańskich oraz sorbetów.
Kolejne lato i kolejne rekordy temperatur? Gdy upały dają się we znaki, większość z nas traci ochotę na ciężkostrawne, obfite jedzenie. Gorąca zupa, gulasz z ziemniakami, ciepły kotlet ze smażonymi na głębokim tłuszczu frytkami, a nawet tabliczka czekolady – już na samą myśl o tego typu potrawach wielu z nas robi się „ciężko” na żołądku.
A co na deser w upalne dni?
Gdy termometry za oknem wskazują ponad 30 stopni Celsjusza, większość z nas poszukuje orzeźwiającej i pobudzającej alternatywy. Jedną z nich są dobrze znane lody! Zimne lodowe kulki, lody na patyku, owocowe sorbety, lody śmietankowe, waniliowe, czekoladowe, słony karmel - wybór lodów jest naprawdę imponujący! Ten mrożony deser nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale również delikatnie chłodzi i orzeźwia, a w przypadku lodów wodnych i sorbetów – również dodatkowe nawodnie organizmu.
Mimo że popularność lodów ma sezonowy charakter, to jednak poziom ich światowej konsumpcji stoi na naprawdę wysokim poziomie. Ile lodów zjadają średnio mieszkańcy naszego globu?
Rocznie najwięcej lodów w przeliczeniu na jedną osobę zjadają Nowozelandczycy – średnia wynosi prawie 30 litrów! Nieco mniej mrożonych przysmaków zjadają Amerykanie i Australijczycy – odpowiednio 21 i 18 litrów rocznie na osobę. Lodów nie żałują sobie również mieszkańcy Półwyspu Skandynawskiego – średnie spożycia wynosi tam od 10 do 14 litrów na osobę.
Polacy uwielbiają lody, a ich średnie roczne spożycie sięga 5 litrów na osobę. To kilkukrotnie mniej niż w wiodącej Nowej Zelandii, ale wyobraź to sobie - pięć litrów lodów! To kilka opakowań lodów familijnych zjedzonych w pojedynkę lub kilkanaście wielopaków lodów na patyku, którymi z nikim się nie podzieliłeś!
Lody można jeść na setki sposobów. Prosto z pudełka, patyczkiem, łyżeczką deserową lub łyżką stołową, z salaterki, pucharka, miseczki, kubeczka, z wafelka i słodkiego rożka.
Lody doskonale czują się w towarzystwie! Możesz dowolnie miksować smaki i rodzaje lodów, łącząc np. lody śmietankowe czy waniliowe z czekoladowymi, orzechowymi lub owocowymi. Nic również nie stoi na przeszkodzie, by w jednym pucharku znalazł się soczysty i lekko kwaskowy sorbet oraz porcja lodów intensywnie czekoladowych lub delikatnie śmietankowych! W tym obszarze pełną władzę ma Twoja wyobraźnia i kubki smakowe.
Lody Premium? Te w upalne dni mogą śmiało zastąpić nawet najbardziej wykwintny deser.
Sprawdź: Lody Marletto Słony Karmel – ulubione lody milionów.
Wykwintny deser w lodowej odsłonie? Lodowe tiramisu! Jest naprawdę proste do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz szklane pucharki lub miseczki do podania. Przygotuj: podłużne biszkopty, świeżo zaparzoną kawę, amaretto lub likier kawowy oraz lody waniliowe, np. familijne Marletto waniliowe.
Przepis na lodowy deser tiramisu w pucharku:
Przed podaniem lodowe tiramisu możesz ozdobić wiórkami gorzkiej czekolady lub pociętymi w paski lodami Marletto Triple.
Chcesz więcej? Sprawdź:
Lody na patyku – poznaj wszystkie smaki Marletto.
Szukasz pomysłu na prosty deser, który podasz swoim gościom podczas letniego spotkania w ogrodzie? Postaw na lody sorbetowe! Wybierz kilka orzeźwiających smaków, np. truskawkę, mango i lody wieloowocowe. Przygotuj dodatki, takie jak: bita śmietana, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, świeże owoce oraz aromatyczne zioła. Smacznym pomysłem będzie podanie deserów w waflowych, jadalnych miseczkach.
Współczesna branża producentów lodów dokłada wszelkich starań, by absolutnie każdy mógł delektować się lodami latem! Najwyższej jakości sorbety mogą być spożywane zarówno przez wegan, jak i osoby z nietolerancją laktozy. Ale to nie wszystko!
W ofercie sieci Biedronka znajdziesz linię lodów wegańskich, które zapewniają roślinną przyjemność w mrożonym wydaniu! Wielbiciele kokosu i słonego karmelu, znajdą idealną propozycję dla siebie. Marletto Vegan Coconut Brownie to lody wegańskie o smaku kokosowym z wiórkami kokosa i chrupiącymi kawałkami ciasta o smaku kakaowym. Marletto Vegan Salted Caramel to z kolei lody wegańskie z sosem o smaku słonego karmelu i z kawałkami przepysznych orzechów makadamia.
Dowiedz się więcej!
Sprawdź lodową ofertę sieci sklepów Biedronka dla wegan: Lody wegańskie w biedronce – roślinna słodka przyjemność.
Lody Marletto same w sobie są znakomitym deserem, zwłaszcza te na patyku, skrywające gęsty sos w kremowej, śmietankowej masie, oblane trójwarstwową polewą, pyszne rożki w chrupiących wafelkach oraz propozycje dostępne w wygodnych wielopakach. Warto jednak pamiętać, że lody familijne mogą stanowić bazę pysznych, chłodnych deserów (np. wspomnianego wyżej tiramisu), a lody sorbetowe tworzyć perfekcyjne skomponowane i idealnie orzeźwiające desery owocowe. Dowolnych lodów możesz również użyć tworząc własne wariacje lodowych pucharków, łącząc lody z orzechami, owocami, bitą śmietaną czy kolorowymi posypkami, cukierkami i piankami. A co powiesz na zestawienie zimnych lodów z ciepłymi deserami?
Szarlotka lub jabłecznik serwowany na ciepło, w towarzystwie dużej gałki lodów waniliowych to kawiarniany klasyk! Sięgając po lody familijne Marletto możesz go bez problemu otworzyć w domu. Szarlotkę możesz upiec samodzielnie lub sięgnąć po nią do cukierniczej lady np. w sieci sklepów Biedronka.
Do wykonania domowego jabłecznika przygotuj:
Przesiej mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie i dodaj jajko, masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto, a następnie zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Jabłka, obierz ze skórki, posiekaj w plasterki, o grubości ok 2-3 mm i wymieszaj w misce z budyniem. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta, rozłóż na nim równomiernie plasterki jabłek, przykryj drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekaj 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut. Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych w towarzystwie listków świeżych ziół.
Suflet czekoladowy z lodami to kwintesencja eleganckiego deseru serwowanego w najlepszych restauracjach i kawiarniach. Idealny suflet powinien wyróżniać się delikatnie aksamitną konsystencją i perfekcyjnie płynną, gęstą czekoladą, wypływającą z wnętrza, po zanurzeniu w nim widelczyka czy łyżeczki.
Zgodnie z zasadą „suflet nie czeka na nas, to my czekamy na suflet” – deser podawaj od razu po upieczeniu. Oczywiście z gałką ulubionych lodów waniliowych lub śmietankowych. Do sufletu będą również pasowały lody słony karmel, które sprawią, że deser będzie jeszcze bardziej wyrazisty w smaku.
Źródła:
https://www.ciekawestatystyki.pl/2021/08/najwieksi-producenci-lodow-w-europie.html
http://maltaodkuchni.pl/suflet-czekoladowy-z-lodami/
https://wypiekibeaty.com.pl/lodowe-tiramisu/
https://www.winiary.pl/przepisy/szarlotka-na-cieplo-z-lodami/