Dlaczego ludzie przepadają za słonym karmelem? Bo niecodzienne połączenia, takie jak czekolada i chili czy czekolada i mięta powodują prawdziwą eksplozję smaku. Przełamują zwykłe uczucie słodkości i sprawiają, że trudno się nasycić danym deserem tak szybko, jak miałoby to miejsce przy jednostajnym, monotonnym smaku.
Niecodzienne połączenie słonego i słodkiego ma jeszcze jeden aspekt, który sprawia, że ludzie uwielbiają je jeść jednocześnie. Te dwa smaki wydobywają swoją wyrazistość bardziej gdy są razem niż wtedy, gdy podawane są osobno. Nic dziwnego, że lody Marletto słony karmel są tak popularne wśród kupujących.
Wynalazca słonego karmelu – cukiernik Henri Le Roux nie spodziewał się, że stworzony przez niego w latach 80. XIX w. nowy smak tak zawojuje świat deserów. Można powiedzieć, że stworzył swoje dzieło przez przypadek. W miejscu, w którym się wychowywał, wytwarzano solone masło. Wykonując swoje cukiernicze wyroby, Henri Le Roux wpadł na pomysł, aby wykorzystać do nich regionalny produkt. Połączył więc karmel z solonym masłem i dodał do tego tłuczone orzechy. Nowo wynaleziony smak zyskał wtedy miano najlepszego deseru w kraju. Dalszą popularność solony karmel zawdzięcza francuskiemu szefowi kuchni Pierre Herme, który w latach 90. XIX wieku stworzył makaroniki o tym smaku. Wtedy to na ich punkcie oszalał cały świat i solony karmel wkroczył na salony.
Również marka lodów Marletto, która posiada w ofercie rozmaite kombinacje smaków i znana jest z wyszukanych połączeń konsystencji i składników, ma w portfolio desery lodowe o smaku słonego karmelu. Można go spotkać zarówno w rożkach, jak i lodach na patyku, tradycyjnych lodach na bazie śmietanki umieszczonych w pudełku. Nie można zapomnieć o lodach przeznaczonych dla wegan wykonanych na bazie tłuszczu kokosowego.
Sprawdź, jakie lody w rożkach znajdziesz w ofercie Marletto!
W zależności od rodzaju lodów: rożka, loda na patyku, czy też loda w pudełku, możemy mieć trochę odmienny skład każdego z deserów. Przy lodach wegańskich, gdzie nie można m.in. używać składników odzwierzęcych, bazą jest tłuszcz kokosowy, który w połączeniu z innymi składnikami sprawia, że lody mają świetną konsystencję i doznania podczas jedzenia są podobne jak podczas jedzenia tradycyjnych lodów śmietankowych.
Które z lodów słony karmel Marletto są najlepsze? Trudno stwierdzić. Wszystkie z nich mają niepowtarzalny słono-słodki smak. Jednak w zależności od ich formy, posiadają dodatki, które przeciągają szalę na to, czy zjeść dany produkt, czy wybrać inny. W przypadku lodów Marletto Słony Karmel w rożku mamy dodatek w postaci chrupiącego wafelka oraz polewy o smaku karmelowym z dodatkiem chrupek waflowych. Przy lodach Marletto Triple Caramel na patyku o cudownym smaku decyduje trzywarstwowa polewa, składająca się z warstwy kakaowej, sosu karmelowego i mlecznej belgijskiej czekolady. Ta potrójna polewa to prawdziwy atut tych lodów - zapewnia zintensyfikowane doznania chrupkości i słodkości. Dodatek karmelowego sosu przełamuje słodycz, zapewniając prawdziwą rozkosz jedzenia. Wygodna forma loda na patyku sprawia, że niektóre osoby kupują te lody głównie ze względu na wygodę ich trzymania. Istnieje jeszcze jedna forma lodów na patyku – Marletto Salted Caramel Lava, które oblane są mleczną czekoladą oraz posiadają dodatek w postaci karmelizowanych kawałków orzeszków arachidowych.
Marletto Słony Karmel w opakowaniu 1000 ml, pakowane w pudełko, wybijają się natomiast śmietankową bazą i zatopionymi w niej kawałkami karmelu. Do tego zawierają tylko naturalne aromaty i nie posiadają dodatku barwników. Lody wegańskie to z kolei zupełnie nowy wymiar mrożonych specjałów, na które składa się kokosowa baza zamiast śmietany czy mleka, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej, cukru trzcinowego oraz karmelizowanych orzechów makadamia. Jest to propozycja dla tych, którzy stronią od produktów odzwierzęcych lub mają alergię na mleko. Lody w kubeczku o pojemności 500 ml Marletto Słony Karmel mają za to wyśmienity skład oparty m.in. na śmietance i żółtkach jaj od kur z chowu ściółkowego, co sprawia, że są niezwykle puszyste i z łatwością nabiera się je z pojemnika.
Lody Marletto są marką własną Biedronki. W przypadku spotkań rodzinnych najlepiej celować w duże opakowania w pudełku. Kiedy zamierzamy sami delektować się słodko-słonym deserem, wybierzmy rożka lub loda na patyku. A na wieczorne seanse filmowe z ukochanym warto wybrać kubeczek. Oczywiście razy dwa. Wszak słony karmel uzależnia i można go jeść, i jeść, i jeść…