Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Rożki Marletto – wybierz swój ulubiony smak

    Chrupiący waflowy rożek i oblany polewą wierzch, to jedna z lepszych kompozycji lodów, jaką można sobie wymarzyć. A jeśli do tego ma się ogromny wybór smaków i kombinacji polewy oraz jej dodatków, nie sposób ominąć obojętnym wzrokiem lodowych deserów znajdujących się w sieci sklepów Biedronka. Jeśli nie wierzycie, że można mieć aż tak szeroki wybór lodów w jednym miejscu, zajrzyjcie do Biedronki i sprawdźcie sami. Na pewno się nie zawiedziecie.
    lody w rożkach o różnych smakach
     

    Pyszne lody w chrupiącym rożku

    Kubki smakowe lubią wyzwania. Dlatego serwowanie im różnorakich smaków w jednym produkcie, to dla nich prawdziwa, zmysłowa uczta. A jeśli do tego, tak jak w lodach w rożku, dojdzie rozmaita struktura: miękkość loda, chrupkość wafelka, delikatnie odłupująca się polewa, nasze ciało dozna niezwykłej przyjemności.

    Marka własna lodów Biedronki – Marletto jest najlepszym przykładem tego, że można stworzyć dobrą jakość lodów w rożku opierając je na dobrze znanych składnikach typu: śmietanka, czekolada, orzechy lub migdały i komponując je z wyczuciem i smakiem. Choć mamy klasyki, które uwielbiają wszyscy, nie brak tu nowatorskiego podejścia np. w postaci polewy o smaku karmelowym z dodatkiem słonego karmelu, która idealnie współgra z waniliowo-śmietankowym lodem i doskonale wypieczonym wafelkiem. Również owocowe rożki potrafią nas zachwycić niebagatelnymi połączeniami smakowymi, o czym można się przekonać sięgając po któryś z ulubionych lodowych przysmaków.

    gałka lodów czekoladowych w rożku duńskim, w tle rozsypane ziarna i listki mięty
     

    Lody w rożkach – ponad stuletnia historia

    Być może nigdy nie doszłoby do wyprodukowania lodów w rożku, gdyby nie przypadek. Choć lody znane były od wieków, dopiero na początku XX wieku, bo w 1904 r. ktoś wpadł na to, aby umieścić je w wafelku. Tym kimś był pochodzący z Francji Arnold Fornachou, który sprzedawał na wystawie automobilów lody. Do tamtej pory podawano jest zawsze tylko w szklanych naczyniach, na talerzykach lub w kubeczkach. W pewnym momencie (bo lody cieszyły się dużą popularnością), sprzedawcy skończyły się naczynia do mrożonych deserów. Nie wiedząc, w czym dalej sprzedawać lody, poprosił swojego sąsiada, który oferował gofry, o pomoc. W ten sposób obaj panowie wpadli na pomysł, by lód umieścić w gofrze i tak powstał pierwszy lodowy rożek.

    Dziś trudno sobie wyobrazić, że lody w rożku miałyby nie istnieć. Kruchy wafelek to dopełnienie smaku aksamitnego deseru, a także możliwość przyjemnego chrupania, które uwielbia każdy. Poza tym rożek umożliwia umieszczenie na jego szczycie pysznej polewy czekoladowej, ukrycie pod nim niespodzianki w postaci dodatkowego sosu na lodach lub zaskoczenie klienta podwójną, smakową polewą. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli.

     

    Klasyczne rożki czy lody w polewie?

    Jedni lubią lody w rożku w polewie, inni bez polewy. Kto ma rację? Już starożytni twierdzili, że o gustach się nie dyskutuje, jeśli więc ktoś nie przepada za czekoladą, nie musi sięgać po loda, który będzie nim przykryty. Wśród lodów Marletto znajdzie się coś dla każdego. Osoby preferujące słodko-kwaśne, owocowe smaki, sięgną pewnie chętniej po lody sorbetowe, bo to pozwoli im się orzeźwić, szczególnie latem. Miłośnicy klasyki będą skłonniejsi do delektowania się rożkiem bez czekolady, bo to będzie np. smak znany im z dzieciństwa. A czekoladoholicy oczywiście sięgną po lody w rożku przykryte gęstą polewą lub białą czekoladą belgijską. Także ci, którzy uwielbiają chrupanie, będą sięgać po lody z polewą, w której zanurzone będą kawałki orzechów lub migdałów.

    Klasyczne rożki bez polewy, które można nabyć w Biedronce, to wysokiej jakości słodkości. Jeśli sięgniemy po Marletto orzechowe, zobaczymy, że ma dużą zawartość orzechów włoskich, których wyczuwalny smak przebija się przez śmietankową lodową masę. Wielbiciele truskawek docenią natomiast, że w Marletto truskawkowym poczują prawdziwy smak owoców. Z kolei wielbiciele klasycznych, czekoladowych rożków rozpłyną się nad intensywnie czekoladowym smakiem rożków Marletto wzmocnionym płatkami czekoladowymi.

    Klasyczne rożki czy lody w polewie?

    Lody Marletto w polewie to z kolei prawdziwy raj dla osób, które uwielbiają łącznie różnych smaków. Mamy więc tutaj zarówno lody z nadzieniem jagodowym, oblane białą, belgijską czekoladą z chrupkami, jak i np. lody Marletto, w których idealnie skomponowane zostały dwa smaki – kokos i migdał, a które to zostały przykryte polewą mleczną. Dla osób spragnionych eksplozji smaków zaproponować można prawdziwy hit – Marletto Słony Karmel z polewą o smaku karmelowym z dodatkiem chrupek waflowych oraz z umieszczonymi w lodzie kawałkami karmelu. To połączenie słodkiego i słonego smaku musi zadziałać na każdego smakosza deserów i niestety – bywa uzależniające. W ofercie Marletto znajdziemy też rożki śmietankowo-waniliowe z polewą o smaku czekolady mlecznej lub też białą, belgijską czekoladą, jak również Marletto o aromatycznym, truskawkowym nadzieniu ukrytym pod białą, belgijską czekoladą.

    Jesteś ciekawy, czy podobne smaki znajdziesz w wygodnej formie loda na patyku? Dowiedz się więcej o ofercie lodów na patykach Marletto dostępnych w sklepie sieci Biedronka!

     

    Skład lodów w rożkach Marletto

    Sprawdzony skład to podstawa udanego loda. Dlatego bazą w rożkach Marletto jest śmietanka, a niezbędnym elementem towarzyszącym – wafelek. Potem dochodzą inne dodatki, które nadają im słodkości oraz walorów smakowych np. płatki czekoladowe sprawiają, że mamy pysznego loda. Ważnym podkreślenia jest fakt, że większość lodów Marletto zawiera naturalne aromaty i barwniki np. waniliowy, koncentrat soku z buraków, kakao.