Codziennie dbamy, by oferować Ci najwyższą jakość. Wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji zakupowych. Na froncie produktów wybranych marek własnych Biedronki widnieje system znakowania Nutri-Score, który interpretuje ogólną wartość odżywczą produktu, co może ułatwić dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych przy półce sklepowej.
91%
konsumentów
uważa, że Nutri-Score jest pomocny podczas zakupów*.
*źródło: nutriscore.pl
i
Dla 66% ankietowanych nowy system oznaczeń Nutri-Score jest przydatny w wyborze produktów, według 65% jest zrozumiały, dla 63% - wiarygodny.
* Źródło: Raport prezentujący wyniki ogólnopolskiego badania opinii konsumentów na temat systemów znakowania wartością odżywczą produktów żywnościowych. Raport zrealizowany przez Ipsos na zlecenie sieci Biedronka i Nestle, sierpień 2022.
64% badanych uznało, że system Nutri-Score jest dopasowany do ich potrzeb.
Po krótkim wytłumaczeniu odczytywania oznaczeń Nutri-Score, 68% respondentów bezbłędnie oceniło jakość odżywczą produktów z każdej zaprezentowanej im podczas badania kategorii produktów.
Czytanie etykiet produktów spożywczych to niezbędna umiejętność. Dzięki ich treści świadomy konsument może podejmować racjonalne wybory żywieniowe. Jego decyzja przy półce sklepowej będzie znacznie prostsza, gdy pokieruje się systemem Nutri-Score.
*
Co to jest
Nutri-Score to dobrowolny system znakowania, który odnosi się do ogólnej wartości odżywczej produktu.
Nutri-Score ma postać prostego kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego). Klasyfikacja A określa produkty o wyższej wartości odżywczej, zaś klasa E te produkty, które należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej.
Nutri-Score jest rozwijany i wspierany przez Narodową Agencję Zdrowia Publicznego we Francji.
Nutri-Score ma na celu ułatwienie porównywania produktów
w ramach tej samej kategorii.
Produkty o wysokiej wartości odżywczej
Produkty ważne w diecie
Produkty, które warto spożywać w większej ilości lub częściej
Produkty, które zawierają większą ilość składników, które powinny być ograniczone
Produkty, które należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej
Produkty, które powinno się spożywać
w sposób umiarkowany
NUTRI-SCORE
To jeden z systemów znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania, który funkcjonuje w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Obecnie Komisja Europejska w ramach celów strategii „od pola do stołu” pracuje nad obowiązkowym, ujednoliconym systemem znakowania umieszczonym na froncie opakowania.
System nie stanowi bezwzględnej oceny produktu, nie zastępuje rekomendacji ekspertów w zakresie prawidłowego sposobu żywienia i nie uwzględnia indywidualnych potrzeb żywieniowych, które to obok wartości odżywczej produktu powinny być podstawą przy komponowaniu prawidłowo zbilansowanej diety.
Nutri-Score odnosi się do 100 g lub 100 ml produktu.
Obliczenia opierają się na bilansowaniu zawartości składników korzystnych (błonnik, białko, warzywa, owoce, strączki, orzechy, wybrane oleje i oliwa z oliwek) oraz tych, które w diecie należy ograniczać (cukry, kwasy tłuszczowe nasycone, sód pochodzący z soli oraz wartość energetyczna). Poprzez równoważenie obydwu grup składników uzyskuje się wynik w skali od A do E.
Algorytm, który leży u podstaw systemu Nutri-Score, został opracowany przez ekspertów, natomiast jego założenia i ocena naukowa nie są powszechnie uznane, a system stosowany jest na zasadzie dobrowolności. Aktualnie komitet ekspertów ds. żywienia pracuje nad aktualizacją algorytmu, by
w oparciu o aktualne dane jeszcze wzmocnić jego skuteczność w klasyfikowaniu produktów ze względu wartość żywieniową, a tym samym wzmocnić rolę w prawidłowo zbilansowanej diecie.
Dla przykładu:
Smothie Vital Fresh marchewka, ananas, brzoskwinia, pomarańcza
750 ml posiada klasyfikację B.
Krakersy solone Top 175 g posiadają klasyfikację D.
Punktacja za składniki, które w diecie należy ograniczać (cukry, kwasy tłuszczowe nasycone, sód pochodzący z soli oraz wartość energetyczna)
Punktacja za składniki korzystne (warzywa, owoce, strączki, orzechy, wybrane oleje i oliwa z oliwek; błonnik, białko)
-
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
≤ 335
> 335
> 670
> 1005
> 1340
> 1675
> 2010
> 2345
> 2680
> 3015
> 3350
≤ 4,5
> 4,5
> 9
> 13,5
> 18
> 22,5
> 27
> 31
> 36
> 40
> 45
≤ 1
> 1
> 2
> 3
> 4
> 5
> 6
> 7
> 8
> 9
> 10
0
1
2
3
4
5
≤ 40
> 40
> 60
-0
-0
> 80
≤ 0,9
> 0,9
> 1,9
> 2,8
> 3,7
> 4,7
≤ 1,6
> 1,6
> 3,2
> 4,8
> 6,4
> 8,0
PUNKTY
ENERGIA (kJ)
CUKIER (g)
TŁUSZCZE NASYCONE (g)
SÓD
(mg)
≤ 90
> 90
> 180
> 270
> 360
> 450
> 540
> 630
> 720
> 810
> 900
PUNKTY
OWOCE, WARZYWA (%)
BŁONNIK
(g)
BIAŁKO
(g)
Jak system Nutri-Score przyznaje punkty?
0 - 40 pkt:
za zawartość składników, które w diecie należy ograniczać:
cukry 0-10, kwasy tłuszczowe nasycone 0-10, sód pochodzący
z soli 0-10, wartość energetyczna 0-10.
0 - 15 pkt (dla napojów 0 - 20)
za zawartość składników korzystnych: warzywa, owoce, strączki, orzechy, wybrane oleje i oliwa z oliwek 0-5*; błonnik 0-5, białko 0-5 (nie zawsze)
Suma punktów składników do ograniczenia – suma punktów składników korzystnych = skala Rayner’a
Produktowi przypisuje się klasyfikację od A do E, na podstawie wyniku od -15 do +40 punktów w skali Rayner’a:
PUNKTACJA RAYNER'A
KLASYFIKACJA NUTRI-SCORE
- 1
i poniżej
0 do 2
3 do 10
11 do 18
19
i więcej
A
B
C
D
E
Przykład:
Baton Select migdały, żurawina, orzeszki ziemne VITANELLA 40 g
PUNKTY
ENERGIA (kJ)
CUKIER (g)
TŁUSZCZE NASYCONE (g)
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
≤ 335
> 335
> 670
> 1005
> 1340
> 1675
> 2010
> 2345
> 2680
> 3015
> 3350
≤ 4,5
> 4,5
> 9
> 13,5
> 18
> 22,5
> 27
> 31
> 36
> 40
> 45
≤ 1
> 1
> 2
> 3
> 4
> 5
> 6
> 7
> 8
> 9
> 10
SÓD
(mg)
≤ 90
> 90
> 180
> 270
> 360
> 450
> 540
> 630
> 720
> 810
> 900
-
0
1
2
3
4
5
≤ 40
> 40
> 60
- 0
- 0
> 80
≤ 0,0
> 0,9
> 1,9
> 2,8
> 3,7
> 4,7
≤ 1,6
> 1,6
> 3,2
> 4,8
> 6,4
> 8,0
PUNKTY
OWOCE, WARZYWA (%)
BŁONNIK
(g)
BIAŁKO
(g)
Punktacja za składniki, które w diecie należy ograniczać (cukry, kwasy tłuszczowe nasycone,
sód pochodzący z soli oraz wartość energetyczna)
16
12
Dla podanego przykładu łączny wynik wynosi 9,
a więc baton otrzymuje Nutri-Score
PUNKTACJA RAYNER'A
- 1
i poniżej
0 do 2
KLASYFIKACJA NUTRI-SCORE
3 do 10
11 do 18
A
B
C
D
19
i więcej
E
Punktacja za składniki korzystne (warzywa, owoce, strączki, orzechy, wybrane oleje
i oliwa z oliwek; błonnik, białko)
Obliczenie punktacji Nutri-Score w skali Rayner’a
Klasyfikacja punktacji Rayner’a w systemie Nutri-Score
C
16
7
-
=
9
Sposób obliczania jest różny w zależności od kategorii. System uwzględnia 4 kategorie: ogólne, sery, tłuszcze i napoje. Powyższe odnosi się do kategorii „ogólne”
i
D
E
2 do 5
6 do 9
C
10
i więcej
≤1
KLASYFIKACJA NUTRI-SCORE
A
B
woda
Nutri- Score nie jest umieszczany na produktach, które nie zawierają informacji o wartości odżywczej , na produktach dla niemowląt i małych dzieci, na suplementach diety i środkach specjalnego przeznaczenia medycznego.
PUNKTACJA RAYNER'A
Sposób obliczania dla kategorii napoje
Sposób obliczana dla kategorii „ogólne”, sery i tłuszcze.
Sposób obliczana dla kategorii „ogólne”, sery i tłuszcze.
za zawartość składników, które w diecie należy ograniczać: cukry 0-10, kwasy tłuszczowe nasycone 0-10, sód pochodzący z soli 0-10, wartość energetyczna 0-10.
*dla napojów 0-10
SUMA PUNKTÓW SKŁADNIKÓW DO OGRANICZENIA
SUMA PUNKTÓW SKŁADNIKÓW POZYTYWNYCH
Wartość energetyczna, tłuszcze nasycone, cukry, sód
Warzywa - owoce - orzechy, błonnik, białko
-
=
PUNKTACJA RAYNER'A
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
< 335
< 335
> 670
> 1005
> 1340
> 1675
> 2010
> 2345
> 2680
> 3015
> 3350
< 4,5
< 4,5
> 9
> 13,5
> 18
> 22,5
> 27
> 31
> 36
> 400
> 45
< 1
< 1
> 2
> 3
> 4
> 5
> 6
> 7
> 8
> 9
> 10
0
1
2
3
4
5
< 40
< 40
> 60
> 0
> 0
> 80
< 0,0
< 0,9
> 1,9
> 2,8
> 3,7
> 4,7
< 1,6
< 1,6
> 3,2
> 4,8
> 6,4
> 8,0
PUNKTY
ENERGIA (kJ)
CUKIER (g)
TŁUSZCZE NASYCONE (g)
SÓD
(mg)
< 90
> 90
> 180
> 270
> 360
> 450
> 540
> 630
> 720
> 810
> 900
SUMA
0
6
8
2
PUNKTY
OWOCE, WARZYWA (%)
BŁONNIK
(g)
BIAŁKO
(g)
SUMA
1
3
5
16
9
-
=
7
Świadome odżywianie to ważny element zdrowego stylu życia, który zaczyna się już przy półce sklepowej.
Odpowiedni, czyli dobrze zbilansowany sposób żywienia to jeden z czynników ważnych w profilaktyce m.in. otyłości, cukrzycy typu 2, czy chorób układu krążenia.
Dlatego właśnie wspieramy Was w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych. Nutri-Score pomoże Wam w prosty sposób porównać produkty w ramach tej samej kategorii, a nas wesprze w procesie nieustannej poprawy jakości naszego asortymentu.
Czym jest Nutri-Score?
Nutri- Score to dobrowolny system znakowania żywności na froncie opakowania, mówiący o ogólnej wartości odżywczej produktu. Ma postać prostego kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadającym im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego). Klasyfikacja A określa produkty o wyższej wartości odżywczej, zaś klasa E to produkty, które należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej. Nutri-Score jest rozwijany i wspierany przed Narodową Agencję Zdrowia Publicznego we Francji, ma na celu ułatwienie porównywania produktów w ramach tej samej kategorii. To system znakowania wartością odżywczą na froncie, który funkcjonuje w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Obecnie Komisja Europejska w ramach celów strategii "od pola do stołów" pracuje nad obowiązkowym, ujednoliconym systemem znakowania na froncie opakowania. System nie stanowi bezwzględnej oceny produktu, nie zastępuje rekomendacji ekspertów w zakresie prawidłowego sposobu żywienia i nie uwzględnia indywidualnych potrzeb żywieniowych, które to obok wartości odżywczej, składu, stopnia przetworzenia produktu powinny być podstawą przy komponowaniu prawidłowo zbilansowanej diety.
Dlaczego zdecydowaliście się wprowadzić oznaczenie Nutri-Score na Waszych produktach?
Biedronka od wielu lat podejmuje działania, które mają za zadanie ułatwić konsumentom podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych. Zdajemy sobie sprawę z ogromnej roli edukacji w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych Polaków. Oznaczenia produktów systemem Nutri-Score to jeden z kroków na drodze do promowania bardziej zrównoważonego i zbilansowanego sposobu żywienia. System Nutri-Score jest wprowadzany na front kolejnych produktów wybranych marek własnych i na zasadzie komplementarności jest stosowany wspólnie z systemem RWS (Referencyjne Wartości Spożycia) uwzględnionym z tyłu etykiety.
Czym różnią się klasyfikacje od A do E i czy system wyklucza produkty oznakowane w skali jako D i E?
Rolą systemu nie jest dzielenie produktów na „dobre” i „złe”. A określa produkty o wyższej wartości odżywczej, zaś E te produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości. Wszystkie produkty, niezależnie od oceny w systemie Nutri-Score mogą mieć swoje miejsce w prawidłowo zbilansowanej diecie. Produkty oznakowanie jako D i E zawierają większe ilości składników, których spożycie w codziennej diecie powinno być ograniczane np. sól czy cukier. Ważna jest odpowiednia ilości i częstotliwość spożycia tych produktów. Nutri-Score ułatwia interpretację wartości odżywczej produktu, a tym samym porównywanie produktów w ramach tej samej kategorii ze względu na ich wartość odżywczą. System nie stanowi bezwzględnej oceny produktu, nie zastępuje rekomendacji ekspertów w zakresie prawidłowego sposobu żywienia i nie uwzględnia indywidualnych potrzeb żywieniowych.
4. Kto jest odpowiedzialny za nadawanie klasyfikacji produktom marek własnych Biedronki?
Nutri-Score jest rozwijany i wspierany przez Narodową Agencję Zdrowia Publicznego we Francji. Obliczenia opierają się na bilansowaniu zawartości składników korzystnych (błonnik, białko, warzywa, owoce, strączki, orzechy, wybrane oleje i oliwa z oliwek) oraz tych, które w diecie należy ograniczać (cukry, kwasy tłuszczowe nasycone, sód pochodzący z soli oraz wartość energetyczna). Poprzez równoważenie obydwu grup składników, zgodnie z przyjętym algorytmem, uzyskuje się wynik w skali od A do E. Algorytm, który leży u podstaw systemu Nutri-Score, został opracowany przez ekspertów, natomiast jego założenia i ocena naukowa nie są powszechnie uznane, a system stosowany Europie na zasadzie dobrowolności. Aktualnie komitet ekspertów ds. żywienia pracuje nad aktualizacją algorytmu, by w oparciu o aktualne dane jeszcze wzmocnić jego skuteczność w klasyfikowaniu produktów ze względu wartość żywieniową, a tym samym wzmocnić rolę w prawidłowo zbilansowanej diecie.
W Polsce nie ma jednego rekomendowanego systemu, a każdy aktualnie stosowany, w tym Nutri-Score, a system stosowany jest na zasadzie dobrowolności.
Napoje
Przekąski
Produkty śniadaniowe
Produkty konserwowe
Nabiał
Sałaty, surówki i zioła
Produkty konserwowe
Nabiał
Sałaty, surówki i zioła
Soki
i smoothies
Smoothie ananas marchewka brzoskwinia VITAL FRESH 750 ml
i
Cola Original zero cukru
1l
i
TOP Migdały prażone
w piecu, solone 150 g
i
TOP Nerkowce prażone,
solone 150 g
i
Ice Tea brzoskwinia, REMSEY
1,5 l
i
Ice Tea cytryna, REMSEY
1,5 l
i
Ice Tea malina, REMSEY
1,5 l
i
Ice Tea zielona herbata,
REMSEY 1,5 l
i
i
Napój gazowany o smaku coli, zero cukru, COLA ORIGINAL 1 l
i
Tonic, TONY K,
1,5 l
Krakersy TOP 175 g
i
Baton Select migdały, żurawina, orzeszki ziemne VITANELLA 40 g
i
i
Baton Select orzeszki ziemne, migdały, sól VITANELLA
40 g
Chipsy karbowane grillowane warzywa top 170 g
i
Chipsy karkówka z grilla
TOP 170 g
i
Chrupki z soczewicy o smaku paprykowym top 70 g
i
Chrupki z soczewicy o smaku śmietany z cebulką TOP 70 g
i
Precelki solone TOP 225 g
i
Chipsy w tubie, smak papryka TOP 100 g
i
Chipsy w tubie, smak serek fromage TOP 100 g
i
Popcorn solony TOP 125 g
i
Migdały prażone
w piecu, solone TOP 150 g
i
TOP Nerkowce prażone,
solone TOP 150 g
i
Baton smoothie, burak, czarna porzeczka, VITANELLA 40 g
i
Baton smoothie, rabarbar, truskawka, VITANELLA
40 g
i
i
Hopki, kuleczki zbożowe o smaku czekoladowym VITANELLA 500 g
Czoki, płatki muszelki z pełnym ziarnem VITANELLA 250 g
i
Lupki, płatki kółeczka z miodem VITANELLA 250 g
i
Płatki kukurydziane,
VITANELLA 500 g
i
i
i
Select, musli z owocami i orzechami VITANELLA 420 g
Select, musli z owocami i siemieniem białym VITANELLA 420 g
Owsianka Proteinowa czekolada mleczna, VITANELLA 65 g
Owsianka Proteinowa żurawina i chia, VITANELLA 65 g
Owsianka Select truskawka
i mango, VITANELLA 70 g
Owsianka Select śliwka, migdał i żurawina, VITANELLA 70 g
i
Owsianka Select kokos
i ananas, VITANELLA 70 g
i
Owsianka Proteinowa karmelowa, VITANELLA 65 g
i
i
i
i
Musli tropikalne,
VITANELLA 1 kg
i
Musli owocowe,
VITANELLA 1 kg
i
i
Płatki Podusiaki, smak czekoladowy, VITANELLA
325 g
Płatki Podusiaki, smak waniliowy, VITANELLA
325 g
i
Płatki Orito, kakaowe, VITANELLA 325 g
i
Crunchy bananowo-czekoladowe, VITANELLA
350 g
i
Crunchy klasyczne,
VITANELLA 350 g
i
Crunchy owocowe,
VITANELLA 350 g
i
Granola z czekoladą i orzechami, VITANELLA
350 g
i
Granola z żurawiną,
VITANELLA 350 g
i
i
Płatki z otrębami pszennymi, VITANELLA 250 g
Płatki z polewą jogurtową
i owocami, VITANELLA
250 g
i
Płatki z owocami i kokosem, VITANELLA
250 g
i
Płatki owsiane błyskawiczne, VITANELLA 400 g
i
Płatki owsiane górskie, VITANELLA 500 g
Płatki jaglane, VITANELLA
400 g
i
Płatki orkiszowe pełnoziarniste, VITANELLA 400 g
i
Select, musli uroda:
kokos, siemię lniane, jabłko, VITANELLA 200 g
i
Select, musli koncentracja: morwa biała, aronia, białko konopne, VITANELLA 200 g
i
i
Select, Green crunchy, VITANELLA 300 g
i
Select, granola z czekoladą mleczną i białą VITANELLA 500 g
i
Select, granola 4 rodzaje orzechów VITANELLA 500 g
i
Select, Pink crunchy,
VITANELLA 300 g
Select, musli energia: czekolada, orzeszki arachidowe, żurawina, VITANELLA 200 g
i
i
Płatki kukurydziane, smak mango, VITANELLA 250 g
i
Płatki kukurydziane, smak truskawkowy, VITANELLA 250 g
i
i
i
Kukurydza słodka
NASZA SPIŻARNIA 340 /285 g
Ogórki kiszone
NASZA SPIŻARNIA 880 /500 g
i
Pieczarki marynowane NASZA SPIŻARNIA 420 g
i
Groszek konserwowy NASZA SPIŻARNIA 400/240 g
i
Mieszanka warzywna z kukurydzą NASZA SPIŻARNIA 700/420 g
i
Papryka konserwowa NASZA SPIŻARNIA 300 g
i
Buraczki zasmażane NASZA SPIŻARNIA 510 g
i
Fasola biała NASZA
SPIŻARNIA 400/240 g
i
Ananas plastry NASZA SPIŻARNIA 565/340 g
i
Brzoskwinie w lekkim syropie NASZA SPIŻARNIA 820/480 g
i
Fasola czerwona NASZA SPIŻARNIA 400/240 g
i
Produkty konserwowe
i
Serek wiejski, lekki,
DELIKATE 500 g
Twaróg Klinek chudy,
DELIKATE 250 g
i
Twaróg Klinek półtłusty,
DELIKATE 250 g
i
i
Twaróg Klinek tłusty,
DELIKATE 250 g
i
Serek wiejski, klasyczny, DELIKATE 500 g
Serek wiejski, bez laktozy, klasyczny, DELIKATE 200 g
i
Camembert naturalny, DELIKATE 120 g
i
Camembert z ziołami, DELIKATE 120 g
i
i
Ser pleśniowy z niebieską
pleśnią, Blue, DELIKATE 100 g
Brie,
DELIKATE 200 g
i
Camembert,
DELIKATE 200 g
i
Ser pleśniowy z niebieską
pleśnią, Blue, DELIKATE
100 g
i
Ser pleśniowy z niebieską
pleśnią, Gold, DELIKATE
100 g
i
Ser pleśniowy z zieloną pleśnią, Green, DELIKATE
100 g
i
Twaróg Krajanka, półtłusty, DELIKATE 500 g
i
Serek puszysty, klasyczny,
DELIKATE 150 g
i
Serek puszysty, ziołowy,
DELIKATE 150 g
i
Serek w plastrach kanapkowy, klasyczny,
DELIKATE 150 g
i
Serek w plastrach kanapkowy, z papryką,
DELIKATE 150 g
i
Serek w plastrach kanapkowy, z ziołami,
DELIKATE 150 g
i
Twaróg w kostce, chudy, DELIKATE 250 g
i
Twaróg w kostce, półtłusty, DELIKATE 250 g
i
Twarożek Grani, klasyczny, DELIKATE 200 g
i
Mix sałat młodych listków VITAL FRESH 80 g
i
Mix sałat z porem VITAL FRESH 140 g
i
Mix sałat z burakiem VITAL FRESH 150 g
i
i
Shot immune VITAL FRESH
200 ml
Smoothie ananas marchewka brzoskwinia VITAL FRESH 750 ml
i
Shot antioxidant VITAL FRESH
200 ml
i
Sok multiwitamina VITAL FRESH
1l
i
Sałaty, surówki i zioła
Produkt, który powinno się spożywać w sposób umiarkowany.
Produkt o wysokiej jakości odżywczej.
Produkt ważny w diecie.
Produkt, który warto spożywać w większej ilości
lub częściej.
Produkt, który zawiera większą ilość składników, które powinny być ograniczone.
Produkt, który należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej.
Uwaga! Białko nie zawsze jest liczone. Uwzględniamy punkty pozytywne za białko, gdy suma punktów negatywnych jest mniejsza lub równa 10.
INFORMACJE
FAQ - pytania i odpowiedzi
Współpraca z producentami
OFERTA
Karty podarunkowe
Copyright 2023 Jeronimo Martins Polska S.A.
Serwis w wersji dla osób niewidomych i niedowidzących