Przewodnik po sezonowych smakach
Kolorowe pomidory, soczyste ogórki, chrupiące jabłka oraz orzeźwiające cytrusy i fenkuł - sezonowe owoce i warzywa stanowią podstawę naszej diety.
Co i jak pić latem
Odpowiednie nawodnienie to coś, o co powinniśmy dbać nieustannie, niezależnie od pory roku. Co pić, w jakich ilościach i w jaki sposób?
Karkówka z grilla
z sałatką
z kolorowych pomidorów
Zobacz przepis
Szaszłyki z chorizo,
krewetkami i mango
Zobacz przepis
Filet z kurczaka
z arabskimi
przyprawami
Zobacz przepis
Stek z solą, czosnkiem i tymiankiem
Składniki:
1 stek z antrykotu Kraina Mięs (ok. 250 g)
1 ząbek czosnku
1 gałązka tymianku
50 g masła Mleczna Dolina
sól
2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
Do podania
1 brzoskwinia
3 rzodkiewki
½ zielonego ogórka
1 pomidor
100 g miksu sałat Vital Fresh
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
1. Godzinę przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. 2. Ząbek czosnku rozetrzyj z tymiankiem i wymieszaj z masłem. 3. Przed smażeniem posól stek i posmaruj go olejem. Grilluj 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia posmaruj mięso masłem z czosnkiem i tymiankiem. 4. Pokrojoną w ćwiartki brzoskwinię zgrilluj. Dodaj plasterki rzodkiewki i ogórka, kawałki pomidora i sałatę. Na koniec skrop oliwą. 5. Po zdjęciu z rusztu odstaw stek na około 5 minut. Podawaj oprószony solą gruboziarnistą, z sałatką.
Parmezanowe frytki z cukinii
Składniki:
2 cukinie
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
100 g parmezanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól, pieprz
SOS À la AIOLI
4 łyżki majonezu Madero
¼ łyżeczki płatków chili
skórka i sok z ½ limonki
1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
Do podania
cukier puder
Przygotowanie:
1. Cukinie umyj i osusz. Odetnij końcówki, pokrój w podłużne kawałki o długości 5 centymetrów i grubości 1 centymetra i natrzyj oliwą. 2. W oddzielnej misce wymieszaj starty na tarce parmezan oraz przyprawy. Każdy kawałek cukinii obtocz w mieszance sera i przypraw. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Frytki piecz 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C, aż ser delikatnie się zrumieni. 3. Wymieszaj ze sobą składniki na sos. Podawaj z frytkami.
Gazpacho z azjatyckim twistem
Składniki:
1 kg pomidorów
1 zielony ogórek
1 zielona papryka
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki płatków chili
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 gruba kromka białego pieczywa
Do podania
2-3 łodygi kolendry
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
1 mały ogórek
Przygotowanie:
1. Pomidory przekrój wzdłuż i usuń twarde części. Ogórka obierz i usuń z niego pestki, paprykę przekrój wzdłuż i usuń gniazdo nasienne, cebulę pokrój w ósemki. 2. Pokrojone warzywa włóż do blendera, dodaj czosnek, oliwę, olej, ocet, sól, sos sojowy, chili, mieloną kolendrę i pokruszone pieczywo bez skórki. Blenduj około 2 minut. W razie potrzeby dopraw sosem sojowym. 3. Tak przygotowane gazpacho włóż do lodówki na minimum 4 godziny. W międzyczasie pokrój ogórka w drobną kostkę. 4. Schłodzone gazpacho podawaj posypane posiekaną kolendrą, uprażonym sezamem, ogórkiem i skropione olejem sezamowym.
Karkówka z grilla z sałatką z kolorowych pomidorów
Składniki:
4 kawałki karkówki wieprzowej bez kości Kraina Mięs
500 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
skórka z ½ cytryny
sól, pieprz
1 gałązka mięty
1 gałązka bazylii
1 gałązka kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek Gallo
Marynata
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
3 łyżki miodu Złota Pasieka
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka musztardy jalapeño Madero
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
2 liście laurowe
1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę: czosnek pokrój w plasterki i wymieszaj z resztą składników na marynatę. Obtocz w niej pokrojoną w plastry karkówkę i zostaw na 3 godziny. 2. Zamarynowane mięso smaż na grillu 8-10 minut z każdej strony. 3. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, skórkę z cytryny, sól, pieprz, zioła oraz oliwę z oliwek. Karkówkę serwuj z sałatką z kolorowych pomidorów.
Szaszłyki z chorizo, krewetkami i mango
Składniki:
500 g krewetek mrożonych Marinero
sól, pieprz
200 g kiełbasy chorizo El Toro Rojo
2 mango
500 ml mleczka kokosowego Asia Flavours
5 g pasty curry
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
1. Krewetki wyjmij z zamrażalnika dzień wcześniej. Większe przekrój na pół i dopraw solą i pieprzem. Chorizo pokrój na grubsze kawałki. Mango umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. 2. Kiełbaski, krewetki i mango nadziewaj naprzemiennie na drewniane wykałaczki. Szaszłyki zanurz w mleczku kokosowym wymieszanym z pastą curry i pozostaw do zamarynowania na 3 godziny. 3. Szaszłyki smaż na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj je mleczkiem kokosowym pozostałym z marynowania. Podawaj skropione sokiem z limonki.
Filet z kurczaka z orientalnymi przyprawami
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka Kraina Mięs
sól, pieprz
20 g słodkiej papryki
10 g kminu rzymskiego
10 g suszonej kolendry
5 g gałki muszkatołowej
4 g cynamonu
3 g kardamonu
3 g kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
kilka gałązek świeżego tymianku
Do podania
200 g truskawek
1 awokado
300 g świeżego szpinaku Vital Fresh
100 g sera feta Elios
2 łyżki jogurtu naturalnego Tola
1 łyżka majonezu Madero
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka oczyść i natrzyj solą i pieprzem z każdej strony, a następnie obsyp przyprawami. 2. Grill rozgrzej do 150˚C. Skrop mięso olejem i ułóż na ruszcie na gałązkach tymianku. Piecz pod przykryciem po 8 minut z każdej strony. Daj odpocząć gotowemu mięsu około 10 minut. 3. Truskawki pokrój w ćwiartki, a awokado w kostkę. Dodaj szpinak, pokruszony ser feta i wymieszaj. Mięso polej majonezowo-jogurtowym dressingiem z solą i pieprzem i podawaj z sałatką.