-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kaczka pieczona w miodzie
Przepis na kaczkę pieczoną w miodzie jest szczególnie popularny w Południowym Tyrolu. Najczęściej przyrządza się w ten sposób pierś kaczki,...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zapiekanka makaronowa z łososiem i gorgonzolą
Ser Gorgonzola jest niezastąpiony we włoskiej kuchni, zwłaszcza w północnej części kraju, skąd pochodzi. Ma kremową konsystencję,...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sałatka z dorsza, fasoli i pomidorków
Dorsz jest składnikiem występującym najczęściej w daniach kuchni weneckiej. Możemy przygotować z niego lekką sałatkę, idealną na szybki i smaczny lunch,...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Krem z ciecierzycy z sałatką z owoców morza
Tradycyjna kuchnia Toskanii jest prosta, pełna warzyw i aromatycznej oliwy z oliwek. Popularny w tym regionie krem z ciecierzycy to...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Makaron Cacio e Pepe
Ten niesamowicie prosty przepis wywodzi się z kuchni rzymskiej. Danie składa się z zaledwie trzech składników, ważne więc, aby były one możliwie jak...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zupa krem z cukinii
Zupa krem to szybkie i bardzo proste do przygotowania danie. Najlepiej przyrządzić je z sezonowych warzyw - latem na przykład z cukinii - i doprawić miętą...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tarta ze szpinakiem i Ricottą
To wywodzące się z okolic Genui i popularne w całej Ligurii danie przygotowuje się nie tylko ze szpinaku, ale także botwinki i karczochów. Wersję...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Risotto z kurkami i gorgonzolą
Risotto jest tak samo popularne na północy Włoch, jak makaron na południu. Można je bez wysiłku przygotować w zaledwie pół godziny, pamiętając...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Tak jak większość tradycyjnych przepisów, tak i ten ma dużo regionalnych...