Robert
Makłowicz

Robert Makłowicz to lubiany krytyk kulinarny, dziennikarz i podróżnik. Jako gospodarz popularnych reportaży telewizyjnych przez wiele lat przybliżał nie tylko lokalne specjały, ale też historię i kulturę odwiedzanych miejsc. Znawca regionalnych kuchni, koneser wina, o którym opowiada we własnym, wyjątkowym stylu.
“Makłowicz Poleca” to kolekcja wyselekcjonowanych win z całego świata, kupowanych bezpośrednio u producentów, których znam i z wieloma się przyjaźnię. To doskonała propozycja dla prawdziwych smakoszy ceniących bogactwo aromatów i smaków ukrytych w winie.












Nie tylko w kraju nad Wisłą, ale w gruncie rzeczy na całym świecie panuje opinia, że dobre wino musi być drogie. Szczera prawda to czy wierutne kłamstwo? By znaleźć odpowiedź na to niemal odwieczne, a w każdym razie często zadawane, pytanie udałem się w podróż do legendarnych winiarskich regionów Starego Świata: włoskiej Toskanii, francuskiej Langwedocji oraz hiszpańskiej Aragonii.
Z każdej winnicy, którą miałem przyjemność odwiedzić, wybrałem to, co najlepsze i wcale nie bolesne dla kieszeni. Z czystym sumieniem polecam Państwu łagodne i niezwykle przyjemne toskańskie Forte Ambrone, potężne i harmonijne Mirapiana, eleganckie i hojne Sainte Magdelaine oraz delikatne, acz pełne Fabula de Paniza Garnacha. Wszystkie – bezsprzecznie zacne w smaku i godne najwyższej uwagi.
Już starożytni powiadali „in vino veritas”, czyli po polsku „w winie prawda”. Moje wojaże po raz kolejny przekonały mnie, że nie wszystko, co dobre, musi być drogie. A na pewno nie wino. Polecam!



CZERWONE WYTRAWNE
Per Sempre Angelo Sangiovese Primitivo
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów


750 ml
Włochy słyną ze skoncentrowanych win o rustykalnych nutach.
Region Apulia (Puglia) na „obcasie buta” na południu kraju, to wspaniały gorący klimat, a wina czerwone, wytrawne, są o pięknej rubinowej barwie, świeżym, intensywnym aromacie, w smaku owocowe, krągłe i przyjemne dla podniebienia.
Per Sempre Angelo Primitivo Sangiovese to czerwone wytrawne wino o nasyconej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami i aromacie zbudowanym na czarnych porzeczkach, wiśniach z nutami przypraw i wyczuwalna w tle wanilią. Dobra struktura, okrągłe i łagodne taniny oraz miły finisz.
Doskonale pasuje do serów, ciemnych mięs, dan z dziczyzną.
Podawać w temperaturze 18-20°C.


BIAŁE WYTRAWNE
Coremal Pinot Grigio
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów



750 ml
Wyżyna Transylwańska to jeden z najstarszych regionów winiarskich. To główny region uprawy winorośli, wciśnięty w łuk charakterystycznie zakręcających tu Karpat. Położony na wys. 300 m n.p.m. jest najchłodniejszym z regionów winiarskich w kraju. Szczególne warunki (część winnic zlokalizowana jest na stromych zboczach) w harmonii z kunsztem winiarstwa powodują, że Transylwania jest miejscem sprzyjającym produkcji wyjątkowych win.
Wyżyna Transylwańska to tu, wśród zielonych wzgórz, w jednym z najstarszych regionów winiarskich powstaje wyjątkowe wino Coremal Pinot Grigio o złocistej barwie. Bukiet zaskakuje wyjątkowym aromatem kakao a smak jest orzeźwiający, z wyrazistymi nutami owoców cytrusowych na podniebieniu. Coremal Pinot Grigio to świetną opcją jako aperitif, sprawdzi się w towarzystwie dań z ryb, owoców morza czy dań kuchni wegetariańskiej.
Podawać schłodzone w temperaturze 9-11°C.


CZERWONE WYTRAWNE
Sainte Magdelaine Merlot
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów



750 ml
We francuskiej Langwedocji tradycje uprawy winorośli są antyczne, rzec by nawet można - galijskie. Dziś ta przyjemnie rozpostarta między stokami Pirenejów, a Morzem Śródziemnym słoneczna kraina to jeden z największych regionów winiarskich Francji. Wśród wielu fantastycznych winnic szczególna uwagę zwraca winnica rodziny Bonfils. Produkowane przez nich Sainte Magdelaine przynosi, to co najbardziej charakterystyczne i najlepsze prezentując rubinowy kolor z purpurowymi refleksami. Nos składa się z aromatów soczystych czerwonych owoców, takich jak truskawka, czerwona porzeczka, malina oraz jagoda, która harmonijnie przechodzi w nuty wiśniowego dżemu.
Na podniebieniu gładkie, dobrze zbalansowane, z owocowym posmakiem. Miękkie i delikatne taniny.
Podawać w temperaturze od 14 do 16°C.
Idealnie pasuje do szynek, mięs z grilla lub zapiekanek oraz dojrzewających serów.


BIAŁE PÓŁWYTRAWNE
Ascot Plains Chardonnay
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów



750 ml
Australijskie Chardonnay to dobrze zbudowane białe wina znane z bogatego, wyrazistego smaku. Wina te najczęściej dojrzewają na osadzie drożdżowym dzięki czemu zyskują śmietanowy, waniliowy i maślany posmak.
Ascot Plains Chardonnay to dobrze balansowane, białe, wytrawne wino z Australii. Wyczuwalne aromaty orzechów i masła.
Na podniebieniu wyczuwalne aromaty brzoskwiń, ananasa oraz melonów.
Idealnie komponuje się z delikatna cielęciną, owocami morza i rybami.
Podawać schłodzone w temperaturze 9-11°C.


BIAŁE WYTRAWNE
Forte Ambrone Toscania Bianco
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów



750 ml
Toskania to prawdziwa esencja tego, co najbardziej włoskie w sztuce, architekturze, kuchni oraz oczywiście w winiarstwie. Malownicze cyprysowe aleje wijące się po łagodnie opadających wzgórzach często prowadzą do ukrytych między pagórkami winnic. Ach, cóż to za winnice! Forte Ambrone to marka prezentująca jakość i wizerunek najlepszych, klasycznych win włoskich łącząca rodzinną tradycję i sztukę winiarską. Forte Ambrone Toscania Bianco to wino o słomkowej barwie, w aromacie wyraźnie wyczuwalna akacja oraz białe kwiaty, a na podniebieniu przyjemna kwasowość. Idealne do sałatek z kurczaka, dań z ryb oraz lekkich przystawek.
Podawać schłodzone w temperaturze 9-11°C.


CZERWONE WYTRAWNE
Piano Dell’Olmo Chianti Superiore
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów


750 ml
Mało jest win tak znanych na świecie jak włoskie chianti! Pian Dell’Olmo to klasyka wśród klasyki. Produkowane z winorośli uprawianej na łagodnych stokach Toskanii przywodzi na myśl wszystko, z czym kojarzy się słoneczna Italia. Wspaniały nastrój, pyszne jedzenie, dobre towarzystwo…. to właśnie niesie ze sobą Pian Dell’Olmo Chianti Superiore - wino pełne, wyraźne i wspaniale zbalansowane. Pian Dell’Olmo Chianti Superiore to nie tylko chianti, to chianti superiore!
Czerwone wytrawne wino o intensywnej rubinowo-czerwonej barwie. Kupaż dwóch szczepów – sangiovese (90%) i canaiolo (10%) zachwyca intensywnym owocowym aromatem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami fiołków. Okrągła i zbalansowana struktura dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, makaronów w pikantnych sosach oraz dań kuchni śródziemnomorskiej. Podawać w temperaturze 18-20˚C.


CZERWONE PÓŁWYTRAWNE
Pian dell‘Olmo
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów

750 ml
Tradycje winiarskie Sycylii sięgają kilku tysięcy lat. Na tej włoskiej wyspie popularnych jest wiele odmian winorośli, a wśród nich wyjątkowy szczep Nero d’Avola, który jest często porównywany z syrah, znanym również pod nazwą shiraz. Daje on wino o głębokim ciemnym kolorze, aromatyczne, dość treściwe i ciężkie. Dzięki sporej zawartości tanin i kwasowości jest winem o dużym potencjale starzenia.
Wino wytrawne o ciemnym, gęstym rubinowym kolorze. Powstałe z jednej z najsłynniejszych odmian winogron Nero d’Avola, która dojrzewa około pierwszego tygodnia września. W smaku bardzo skoncentrowane, mocne, ciepłe. Wyczuwalne nuty czerwonych owoców i czarnych wiśni. Dobrze komponuje się z czerwonymi mięsami. Podawać w temperaturze około 16-18 ºC.