Robert
Makłowicz

Robert Makłowicz to lubiany krytyk kulinarny, dziennikarz i podróżnik. Jako gospodarz popularnych reportaży telewizyjnych przez wiele lat przybliżał nie tylko lokalne specjały, ale też historię i kulturę odwiedzanych miejsc. Znawca regionalnych kuchni, koneser wina, o którym opowiada we własnym, wyjątkowym stylu.
“Makłowicz Poleca” to kolekcja wyselekcjonowanych win z całego świata, kupowanych bezpośrednio u producentów, których znam i z wieloma się przyjaźnię. To doskonała propozycja dla prawdziwych smakoszy ceniących bogactwo aromatów i smaków ukrytych w winie.



ODKRYJ WIĘCEJ
TAJEMNIC MAKŁOWICZA
sprawdź







Obejrzyj video


Nie tylko w kraju nad Wisłą, ale w gruncie rzeczy na całym świecie panuje opinia, że dobre wino musi być drogie. Szczera prawda to czy wierutne kłamstwo? By znaleźć odpowiedź na to niemal odwieczne, a w każdym razie często zadawane, pytanie udałem się w podróż do legendarnych winiarskich regionów Starego Świata: włoskiej Toskanii, francuskiej Langwedocji oraz hiszpańskiej Aragonii.
Z każdej winnicy, którą miałem przyjemność odwiedzić, wybrałem to, co najlepsze i wcale nie bolesne dla kieszeni. Z czystym sumieniem polecam Państwu łagodne i niezwykle przyjemne toskańskie Forte Ambrone, potężne i harmonijne Mirapiana, eleganckie i hojne Sainte Magdelaine oraz delikatne, acz pełne Fabula de Paniza Garnacha. Wszystkie – bezsprzecznie zacne w smaku i godne najwyższej uwagi.
Już starożytni powiadali „in vino veritas”, czyli po polsku „w winie prawda”. Moje wojaże po raz kolejny przekonały mnie, że nie wszystko, co dobre, musi być drogie. A na pewno nie wino. Polecam!



CZERWONE WYTRAWNE
Pian Dell’Olmo, Chianti Superiore
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów


750 ml
Mało jest win tak znanych na świecie jak włoskie chianti! Pian Dell’Olmo to klasyka wśród klasyki. Produkowane z winorośli uprawianej na łagodnych stokach Toskanii przywodzi na myśl wszystko, z czym kojarzy się słoneczna Italia. Wspaniały nastrój, pyszne jedzenie, dobre towarzystwo…. to właśnie niesie ze sobą Pian Dell’Olmo - wino pełne, wyraźne i wspaniale zbalansowane. Pian Dell’Olmo to nie tylko chianti, to chianti superiore!
Czerwone wytrawne wino o intensywnej rubinowo-czerwonej barwie. Kupaż dwóch szczepów – sangiovese (90%) i canaiolo (10%) zachwyca intensywnym owocowym aromatem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami fiołków. Okrągła i zbalansowana struktura dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, makaronów w pikantnych sosach oraz dań kuchni śródziemnomorskiej. Podawać w temperaturze 18-20˚C.


BIAŁE WYTRAWNE
Sainte Magdelaine, Chardonnay
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów


750 ml
Sainte Magdelaine to typowe wino pochodzące z francuskiej Langwedocji, która - co nie każdemu wiadomo – jest największym producentem wina we Francji i jednym z największych na świecie. Historia uprawy winorośli sięga tu czasów antycznych, a pierwsze wina na tych terenach produkowali starożytni Grecy. Wino Sainte Magdelaine jest świeże, chrupkie w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami tropikalnych cytrusów i białych owoców. Czysta przyjemność, którą w Langwedocji delektują się już od wieków!
Białe wytrawne wino o jasnosłomkowej barwie. W aromacie kwiat akacji i owoce egzotyczne. W smaku nuty cytrusów, melona i białych owoców. Wino idealnie zbalansowane, subtelnej orzeźwiające. Świetnie sprawdzi się jako aperitif oraz z owocami morza, drobiem, serami, szczególnie kozim. Podawać w temperaturze 10-12˚C.


CZERWONE PÓŁWYTRAWNE
Orpheus, Cabernet Sauvignon
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów

750 ml
Cabernet Sauvignon to jeden z tych szczepów, które sommelierzy nazywają „wielkim”. Swe dobre imię zawdzięcza lekko przydymionym aromatom ciemnych owoców odpowiednio wyleżakowanym w dębowych beczkach. I tak jak ku mitycznemu, śpiewającemu Orfeuszowi nachylały się drzewa, tak do wina Orpheus garną się potrawy z czerwonych mięs, szczególnie te z dziczyzny. Potężne, mocno zbudowane, wytrawne… Orpheus to klasyka czerwonych win. Smakuje po prostu śpiewająco!
Czerwone wytrawne wino o nasyconej rubinowo-czerwonej barwie. Aromaty dojrzałych owoców leśnych z nutami przypraw i dymu. Harmonijny smak, długi i atłasowy finisz. Idealne do czerwonych mięs i gulaszów. Podawać w temperaturze 16-18˚C.


BIAŁE WYTRAWNE
Mühlbach, Muscat
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów



750 ml
Jeśli Transylwania kojarzy Ci się z księciem Drakulą, to po skosztowaniu tego wina, będzie kojarzyć Ci się wyłącznie z tym subtelnym, idealnie zrównoważonym muscatem, który pozostawia wspaniałe wspomnienia nie tylko na podniebieniu, ale także… w nosie – na jego bukiet składają się bowiem zachwycające aromaty kwiatów akacji. Przyjemny zapach i delikatnie wytrawny smak tworzą z wina Mühlbach jedyną w swoim rodzaju kompozycję, zdecydowanie wartą spróbowania!
Białe wytrawne wino o intensywnym aromacie kwiatów akacji. Subtelne, pełne niuansów. Powstało z winogron, które pochodzą ze słonecznych zboczy Mures w Transylwanii. Najlepiej będzie smakować z sałatkami, owocami morza i kurczakiem. Idealne do kuchni indyjskiej lub tajskiej. Podawać w temperaturze 6-8˚C.


CZERWONE WYTRAWNE
Fabula de Paniza, Carinena
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów


750 ml
Wino z gorącej Hiszpanii musi być pełne temperamentu! I takie właśnie jest Fabula de Paniza – intensywnie rubinowe, w smaku bogate, z fantastycznym głębokim finiszem. Pochodzi ze słynnej winnicy Cariñena - jednej z najstarszych oficjalnych apelacji win w Hiszpanii. Wieść niesie, że już w III w. p.n.e. Rzymianie uwielbiali pić tamtejsze trunki. Fabula de Paniza godnie kontynuuje tę długą tradycję. To wino wyraźne, lekko korzenne, aromatyczne. Pełne hiszpańskiej pasji i osobowości!
Czerwone wytrawne wino z Hiszpanii o intensywnym rubinowym kolorze. Posiada bogaty smak poziomek i jeżyn oraz lekką nutę górskich ziół. Uwodzi aromatem czerwonych owoców kandyzowanych z subtelną korzenną nutą. Strukturalne na podniebieniu, z dobrą kwasowością i uwydatnionymi taninami. Idealne do pieczonych mięs, gulaszów oraz ryżu i makaronu z sosem. Podawać w temperaturze 12-15˚C.


BIAŁE PÓŁWYTRAWNE
Maximilian Buden, Gewürztraminer
Oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów



750 ml
Pełen uroku i elegancji Maximilian Buden przywędrował do nas z bajecznej Transylwanii, w której tradycja produkcji wina sięga wielu wieków wstecz. To właśnie tam, w otoczonych górskimi łańcuchami Karpat winnicach, uprawiany jest szczep Gewürztraminer, z którego powstaje to wyborne wino. Z uwagi na swój łagodny charakter i lekko wyczuwalną słodycz Maximilian Buden wspaniale sprawdza się z daniami pikantnymi, a także grillowanymi warzywami, pasztetami i serami. Lekko schłodzone, serwowane solo jest idealnym aperitifem nie tylko w gorące, letnie dni.
Białe wino wytwarzane z winogron o różowej skórce, o słodkawym posmaku. Barwa słomkowożółta. Aromatyczny bukiet uzupełniony pikantnym, korzennym smakiem owoców sprawia, że jest odmianą dla miłośników aromatycznych win. Wyczuwalny aromat kwitnących róż, akacji, fiołków, miodu, marcepanu, gorzkiej pomarańczy. Dobrze komponuje się z pasztetami z dziczyzny, drobiem w aromatycznych sosach, ślimakami oraz serami. Cenione jako aperitif. Podawać w temperaturze 6-8˚C.