Książka gratis

Czas na Grecję, 120 przepisów
+
Czas na Grecję, 120 przepisów
Nowość! Książka kulinarna „Czas na Grecję”.120 przepisów, 232 strony. Cena regularna 29,99 zł/szt.

Limit dzienny: maks. 2 książki gratis na kartę Moja Biedronka. Przy zakupie produktów Elios za min. 20zł oraz książki Czas na Grecję (na jednym paragonie) – rabat o wartości jednej książki. Przy zakupie produktów Elios za min. 40zł oraz dwóch książek Czas na Grecję (na jednym paragonie) – rabat o wartości dwóch książek. Oferta ważna 2-19.06.2021 r. lub do wyczerpania zapasów. Liczba książek jest ograniczona.

Jedzenie, czyli recepta na szczęście

Jeśli jest coś, czego możemy Grekom zazdrościć (poza kulturalnym bogactwem, słonecznymi dniami i lazurem morskich wód, oczywiście), z pewnością jest to ich niezwykłe podejście do życia. Grecy mają wspaniałą receptę na szczęście i docenianie tego, co ważne – siga-siga. W bezpośrednim tłumaczeniu te dwa słowa znaczą „powoli, powoli” lub „bez pośpiechu”, jednak to coś znacznie więcej niż rada dotycząca prędkości.
Przepis na sałatkę grecką

Choriatiki salata,
czyli sałatka grecja

Produkty do przepisu na sałatkę grecką
Cena za koszyk
29 47
Książka gratis!
+
Książka z przepisami Czas na Grecję
Kup wybrany zestaw i wypróbuj nasz przepis
Oliwa z oliwek 100% grecka mix 0,5l 13,99 zł
Oliwki podwędzane zielone/kalamata 350/200g Elios 7,99 zł
Ser grecki w kostkach z oliwkami Elios 7,49 zł
Zobacz przepis
Przepis na tradycyjną sałatkę gyros

Tradycyjna
sałatka gyros

Produkty do przepisu na tradycyjną sałatkę gyros
Cena za koszyk
21 98
Książka gratis!
+
Książka z przepisami Czas na Grecję
Kup wybrany zestaw i wypróbuj nasz przepis
Oliwa w sprayu Elios 250ml 12,99 zł
Oliwki Elios zielone bez pestek, 365 g/180 g, nadziewane, 370 g/200g 8,99 zł
Zobacz przepis
Przepis na grillowany ser Halloumi z sałatką

Grillowany ser Halloumi
z sałatką

Produkty do przepisu na grillowany ser Halloumi z sałatką
Cena za koszyk
24 98
Książka gratis!
+
Książka z przepisami Czas na Grecję
Kup wybrany zestaw i wypróbuj nasz przepis
Oliwa grecka w puszce Elios Mix 500ml 13,99 zł
Ser Halloumi Elios 225g 10,99 zł
Zobacz przepis
Przepis na Makaron kritharaki z ośmiornicą i oliwkami

Makaron kritharaki
z ośmiornicą i oliwkami

Produkty do przepisu na Makaron kritharaki z ośmiornicą i oliwkami
Cena za koszyk
35 47
Książka gratis!
+
Książka z przepisami Czas na Grecję
Kup wybrany zestaw i wypróbuj nasz przepis
Makaron Kritharaki Elios 500g 2,49 zł
Oliwa z wczesnego zbioru Elios 500ml 24,99 zł
Oliwki podwędzane zielone/kalamata 350/200g Elios 7,99 zł
Zobacz przepis
Zamknij okienko
przepis na sałatkę grecką

Choriatiki salata,
czyli sałatka grecka

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: łatwy
Przygotuj: dużą miskę, rózgę kuchenną

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 4 marynowane papryczki pepperoni
  • 15 oliwek kalamata
  • 10 czerwonych pomidorków cherry
  • 5 żółtych pomidorków cherry
  • 10 dużych zielonych oliwek
  • 1 zielony ogórek
  • 125 g sera feta
  • Sos 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżki suszonego oregano
  • do posypania

    elios

Przygotowanie:

1 Do miski wrzuć pokrojone w dużą kostkę papryki, cebule pokrojone w krążki, papryczki pepperoni przekrojone na pół, pomidorki pokrojone w ćwiartki, całe oliwki i ogórka pokrojonego w półplasterki. 2 Pokrój ser feta w dużą kostkę i dodaj do warzyw. 3 Wymieszaj rózgą składniki sosu i zalej nim sałatkę. Odstaw na 15 minut. Posyp oregano i podawaj.

To jedno z najpopularniejszych greckich dań na całym świecie,
które świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i lekki
posiłek w słoneczne dni.
Wartość energetyczna 428 kcal
Białko 14 g
Tłuszcz 29 g
Węglowodany 22 g
Zamknij okienko
przepis na tradycyjną sałatkę gyros

Tradycyjna
sałatka gyros

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 180 min
Stopień trudności: łatwy
Przygotuj: 2 miski, patelnię, tarkę

Składniki:

  • Marynata 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka listków pietruszki
  • ½ kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 1 sałata rzymska
  • ½ cykorii
  • 1 średni zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dużych zielonych oliwek
  • 20 czerwonych pomidorków cherry
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

    elios

Przygotowanie:

1 Wymieszaj dokładnie w misce składniki marynaty, wrzuć do niej pokrojone w cienkie paseczki mięso. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 150 minut. 2 Do drugiej miski wrzuć porwane na mniejsze kawałki sałatę rzymską i cykorię, ogórka pokrojonego w grube talarki, paprykę pokrojoną w większą kostkę, oliwki, pomidorki przekrojone na pół i cebulę pokrojoną w krążki. 3 Całość polej 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj oregano, wymieszaj i wyłóż na dwa talerze. 4 Zamarynowane mięso wrzuć na gorącą patelnię z pozostałą oliwą i smaż około 10 minut, do mocnego zrumienienia. 5 Gotowe mięso ułóż na sałatce. Jako dodatek możesz podać sos tzatziki.

Wartość energetyczna 531 kcal
Białko 26 g
Tłuszcz 37 g
Węglowodany 19 g
Zamknij okienko
przepis na grillowany ser halloumi z sałatką

Grillowany ser Halloumi
z sałatką

Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: łatwy
Przygotuj: patelnię grillową, rózgę kuchenną, miskę

Składniki:

  • Sałatka 2 łyżki płatków migdałów
  • 225 g sera halloumi
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 duża garść szpinaku baby
  • pestki z ½ granatu
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • Sos 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodowej musztardy Dijon
  • sok z ½ pomarańczy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki białego octu winnego

    elios

Przygotowanie:

1 Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć płatki migdałów i poczekaj, aż się zrumienią. 2 Odsącz halloumi z płynu i pokrój go w grube plasterki. Następnie rozgrzej patelnię z olejem i ułóż na niej ser. Smaż, aż wszystkie plastry zrumienią się z obu stron. 3 „Wyfiletuj” pomarańczę – zetnij jej czubek i spód. Następnie z góry na dół, na granicy miąższu, ścinaj skórkę – odpowiednio kierując nóż, zachowaj kształt cytrusa. Wycinaj części pomarańczy pomiędzy białymi błonkami. 4 Umyj szpinak, ułóż go na talerzu, dodaj plastry halloumi, wyfiletowane kawałki pomarańczy i pestki granatu. Posyp suszonym oregano. 5 Do miski wrzuć składniki na sos i dobrze wymieszaj rózgą kuchenną. 6 Przygotowane danie polej słodkim sosem i oprósz zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Wartość energetyczna 1391 kcal
Białko 66 g
Tłuszcz 106 g
Węglowodany 36 g
Zamknij okienko
przepis na Makaron kritharaki z ośmiornicą i oliwkami

Makaron kritharaki
z ośmiornicą i oliwkami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: średni
Przygotuj: blachę do pieczenia, folię aluminiową, sitko, garnek, patelnię

Składniki:

  • 1 kg mrożonej ośmiornicy
  • 80 ml octu winnego
  • 5 liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 g pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 średnie białe cebule
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 średnia zielona papryka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 80 ml wytrawnego białego wina
  • 12 oliwek kalamata
  • 8 zielonych oliwek bez pestek
  • 60 g kaparów
  • 4 pomidory bez skóry
  • 10 g świeżej bazylii
  • ½ kg makaronu kritharaki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

    elios

Przygotowanie:

1 Umyj rozmrożoną ośmiornicę. Odetnij głowę, tak aby nie odciąć macek. Wytnij twardy otwór gębowy znajdujący się pośrodku, na spodzie ramion. Ramiona ośmiornicy odkrój tak, aby powstały 4 części, na każdej po 2 macki. 2 Ułóż macki i odkrojoną głowę na blasze, polej octem winnym, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i pokrojone w ćwiartki białe cebule. Szczelnie zakryj blachę folią aluminiową. Zrób w niej kilka dziurek, np. widelcem, aby potrawa mogła parować. Wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po upieczeniu umieść ośmiornicę na sitku, aby odciekła z nadmiaru wody. 3 Do garnka wlej oliwę z oliwek i włóż masło, podgrzej i dodaj drobno pokrojoną czerwoną cebulę, papryki pokrojone w drobną kostkę i upieczoną ośmiornicę. Podlej całość winem, dodaj oliwki, kapary, pomidory pokrojone w kostkę i bazylię. Duś około 5 minut. 4 Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Dodaj do niego sól, pieprz i słodką paprykę. Podawaj go z mackami ośmiornicy razem z powstałym sosem.

Wartość energetyczna 934 kcal
Białko 57 g
Tłuszcz 24 g
Węglowodany 106 g
Copyright 2021 Jeronimo Martins Polska S.A.
Do góry
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz