Tilapia zawijana w cukinię z sosem veloute - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Tilapia zawijana w cukinię z sosem veloute

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Z filetów za pomocą ostrego noża zdejmij skórę. Przekrój  je w poprzek na pół, oprósz solą oraz pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Z cukinii wykrój  4 cienkie plastry i przesmaż je do lekkiego zrumienienia na rozgrzanej na patelni oliwie. Zdejmij cukinię i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  2. Na każdym plasterku cukinii ułóż filet, oprósz całość natką pietruszki, koperkiem, solą oraz pieprzem i zwiń w zgrabne roladki. Układaj je w naczyniu żaroodpornym, obłóż masłem i wstaw na 15 min do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  3. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę mieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadź zimnym bulionem i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Następnie wlej śmietankę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie zagotuj. Z tak przygotowanym sosem podawaj roladki z tilapii.

 

Sos:
łyżka masła osełkowego
łyżka mąki
200 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów