Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj drożdże z 5 łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Zostaw na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, cukier puder i wymieszaj. Dodaj zaczyn oraz pozostałe mleko. Cały czas zagniatając, dodaj 1 jajko i żółtka, a następnie miękkie masło. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie: w rondelku rozpuść masło, wystudź je, dodaj cukier, cynamon i cukier wanilinowy.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 milimetrów, posmaruj dokładnie nadzieniem i zwiń w rulon. Rulony pokrój na plasterki – na tułów o grubości 2-2½ centymetra, a na uszy – 1½ centymetra.
- Kawałki ciasta ułóż płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – ślimaczkom imitującym uszy nadaj bardziej podłużny kształt i zlep je z tułowiem. Tak przygotowane króliczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 20 minut, do zarumienienia. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5