Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Vol au vent z kurczakiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Vol au vent

    Filet z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż go na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oliwy. Obsmaż i dodaj pokrojony w kostkę seler. Smaż razem przez około 5 minut.

    Dopraw do smaku solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź aby nie było grudek. Następnie cały czas podgrzewając i mieszając dolewaj mleko małym strumieniem, aby powstał gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos będzie już gęsty i klarowny, dodaj do niego odsączony z zalewy groszek i wymieszaj. Połącz kurczaka z sosem beszamelowym.

    Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w kwadraty o boku około 8 cm. Ułóż na sobie dwie warstwy ciasta, a  krawędzie zawiń lekko do środka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 8 minut, aby ciasto się ładnie upiekło.

    Ciasto wyłóż na talerz, zrób małe wgniecenie na środku, a następnie przełóż kilka łyżek sosu z kurczakiem. Ozdób np. liśćmi bazylii.

    Ciastka z dżemem z czarnej porzeczki

    Kilka kwadratów ciasta francuskiego ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdy z nich wyłóż łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, a następnie złóż na pół i zagnieć dokładnie brzegi, aby farsz nie wypływał.

    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 10 minut.

    Jabłko pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną miętą oraz łyżką dżemu z czarnej porzeczki, dopraw odrobiną pieprzu.

    Ciastka podawaj z przygotowanymi jabłkami i miętą.

    Chłodnik z selera naciowego

    Do blendera wrzuć dwie łodygi selera naciowego – pokrojone w mniejsze kawałki.

    Dodaj garść bazylii, kilka łyżek oliwy, kilka łyżek jogurtu, dopraw solą, pieprzem i dokładnie zmiksuj do gładkiej i jednolitej konsystencji.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki

    Gałka muszkatołowa szczypta

    Jajko Moja Kurka 1 szt.

    Bazylia kilka listków

    Jabłko 1 szt.

    Mięta kilka listków

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów