Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kurczak deep fry z sałatką ze świeżych warzyw

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Kurczak deep fry

    W dużej misce wymieszaj dwie szklanki mąki, szczyptę imbiru, chili, suszonego czosnku i proszku do pieczenia.

    Kurczaka wyłóż na talerz i dopraw solą oraz pieprzem. Panieruj, zanurzając go w jogurcie naturalnym, a następnie obtaczając go dokładnie w przygotowanej panierce. Smaż w głębokim tłuszczu o wysokiej temperaturze przez około 6 minut do zrumienienia z dwóch stron. Następnie wyłóż na kratkę od piekarnika i piecz w temperaturze 100 stopni przez kilka minut.

    Obierz jedną gruszkę, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki.

    Na patelni zagotuj odrobinę octu z czerwonego wina z cukrem, a następnie podgotuj w tak przygotowanej marynacie gruszki przez kilka minut.

    Sałatę pokrój w grube plastry i wyłóż na talerz. Cytrynę wymasuj i wyciśnij z niej sok do rondla lub małej patelni, dodaj dwie łyżki brązowego cukru i podgrzej, aby cukier się rozpuścił, następnie wymieszaj z odrobiną oliwy. Tak przygotowanym sosem polej sałatę. Pomidorki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z odrobiną oliwy i szczyptą soli, wyłóż na sałatę, a na samą górę wyłóż kurczaka.

    Ozdób bazylią i gruszką gotowaną w occie.

    Gruszki pięknej Heleny

    W rondlu zagotuj czerwone wino z goździkami.
    Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, a następnie przełóż do rondla z czerwonym winem. Gotuj razem na wolnym ogniu do momentu, aż gruszki będą miękkie i zabarwią się na czerwono od wina.

    Podawaj z jogurtem i cynamonem.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE -SPIŻARNIA

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Imbir suszony szczypta

    Chili suszone szczypta

    Czosnek suszony szczypta

    Proszek do pieczenia szczypta

    Czerwone wino 1 szklanka

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Olej Słonecznikowy Wyborny dwie szklanki

    Ocet z czerwonego wina kilka łyżek

    Cukier brązowy kilka łyżek

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Bazylia kilka listków

    Goździki kilka sztuk

    Cynamon szczypta

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów