Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Karkówka zapiekana w jabłkach z kurkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mięso natrzyj pieprzem, przyprawami (cebulą granulowaną i solą czosnkową) i obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i posyp majerankiem.
    2. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż czerwoną cebulę, kurki oraz 500 g jabłek pokrojonych w ósemki. Przełóż je do naczynia z mięsem. Całość podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i wstaw na 6 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120°C. Zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min w temperaturze 190°C.
    3. Na 70 g masła przesmaż białą cebulę i 1 jabłko pokrojone na cząstki z dodatkiem mąki. Wlej czerwone wino, a kiedy odparuje – bulion. Gotuj do uzyskania konsystencji sosu, po czym dopraw miodem i rozmarynem. Zmiksuj i przecedź przez drobne sitko.
    4. Pozostałe jabłka wydrąż i napełnij kaszanką wymieszaną z orzechami włoskimi. Na każdym jabłku położyć wiórek masła. Zapiekaj 30 min w temperaturze 160°C.
    5. Upieczone mięso pokrój w plastry i przełóż na talerze wraz z jabłkami i kurkami. Podawaj z jabłkiem z kaszanką, polane sosem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów