Dorada z warzywami w papilotach - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Dorada z warzywami w papilotach

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ryby umyj i osusz. Na blacie ułóż 2 duże kawałki folii aluminiowej, na każdym połóż kawałek papieru do pieczenia. Na środku umieść ryby. Oprósz je solą.
  2. Marchewki i szaltki wymieszaj z passatą. Warzywa rozłóż na wierzchu ryb, skrop oliwą, na każdej umieść trochę koperku. Zawiń papier do pieczenia, formując pakieciki z rybami w środku. Dobrze zawiń brzegi.
  3. Pakiety z papieru do pieczenia zawiń w folię aluminiową, upewniając się, że nie ma w niej żadnych otworów, przez które mogłaby ulecieć para. Pakiety umieść na blasze do pieczenia i wstaw na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  4. Risotto przygotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Różyczki brokuła gotuj przez 4 minuty pod przykryciem w kuchence mikrofalowej.
  5. Gotowe dorady odwiń z folii i papieru, udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem. Podawaj z risotto z owocami morza i brokułami.

2 porcje

30 minut

Średnio trudne  

Masz ochotę na rybę w niecodziennym wydaniu? Uwielbiasz risotto? Teraz możesz stworzyć bajeczne danie, które wprost pokochasz, podobnie jak wszyscy domownicy i goście, którym je zaserwujesz! Czas na doradę z warzywami w papilotach, z dodatkiem smacznego, pożywnego risotto. Brzmi pysznie? To do dzieła!

W pierwszej kolejności przygotuj rybę. Dorada, zwana także sparusem złotogłowym, jest bardzo smaczną i delikatną rybą. Co ciekawe, lubowali się w niej starożytni Rzymianie. Umyj i osusz rybę, a następnie przełóż ją na papier do pieczenia – uprzednio umieść papier na folii aluminiowej. Ryby mają to do siebie, że wcale nie potrzebują silnego przyprawiania, zatem nie używaj wielu przypraw – w końcu chodzi o to, aby wydobyć smak rybiego mięsa, a nie zabić go.

Pokrój szalotki i marchew w cienkie plastry, a następnie wymieszaj je z passatą. Tak przygotowany farsz wyłóż na ryby. Na koniec skrop całość oliwą i posyp odrobiną świeżego koperku. Teraz już wystarczy zawinąć ryby w papier i folię. Zrób to ostrożnie, aby nie zgnieść ryb. Zwiń folię dokładnie, by w czasie pieczenia nie uciekała z niej para – wówczas ryba może się nadmiernie wysuszyć, a powinna być miękka i soczysta. Wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez około 20-25 minut – to w zupełności wystarczy!

W tym czasie przygotuj risotto z owocami morza (wedle instrukcji na opakowaniu). Ugotuj też brokuł (w postaci małych różyczek) – możesz użyć do tego celu kuchenki mikrofalowej. Kiedy ryba będzie gotowa, wyciągnij ją z papieru, połóż na talerz i udekoruj świeżym koperkiem oraz kawałkami cytryny. Serwuj danie z risotto i brokułem. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów