Morszczuk po portugalsku - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Morszczuk po portugalsku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. W każdej tuszce morszczuka zrób po dwa ukośne nacięcia z każdej strony. Ryby natrzyj solą.
  2. Cebulę i czosnek zeszklij na średnim ogniu na 5 łyżkach oliwy. Dodaj liść laurowy, paprykę oraz Ajvar. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie skrop 1 łyżką octu balsamicznego i odstaw.
  3. Tuszki morszczuka osusz papierowym ręcznikiem i oprósz mąką. Smaż w głębokim oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone ryby ułóż na dużym półmisku, przykryj warzywami i oliwkami.
  4. Mieszankę sałat wymieszaj z listkami świeżej kolendry. Dodaj szczyptę soli, 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę octu balsamicznego. Wymieszaj. Morszczuka podawaj na ciepło lub na zimno, z sałatą i gotowanymi ziemniakami.

4 porcje

40 minut

Średnio trudne

Ryby są powszechnie cenione nie tylko za swój wyśmienity smak, ale także za to, że kryją w sobie mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Nie inaczej jest z taką rybą jak morszczuk. Jeśli już od dawna „chodzi” za Tobą ta ryba, ale do tej pory nie udało Ci się znaleźć inspiracji na to, jak ją przyrządzić, podpowiadamy! Oto fenomenalny przepis na morszczuka po portugalsku! Jak go przygotować?

Stworzenie tego niecodziennego dania, które kusi nie tylko bajecznym smakiem, ale również wyglądem, wcale nie nastręcza trudności. Poza tym jest to potrawa dość szybka w przygotowaniu. Zacznij od wykonania ukośnych nacięć na każdej rybie, a następnie natrzyj je solą. Pokrój czosnek i cebulę, usmaż na oliwie – mieszaj regularnie, by warzywa nie przywarły do patelni. Teraz dodaj aromatyczny liść laurowy i wymieszaj całość z pikantną pastą Ajvar. Lekko dopraw pieprzem i solą do smaku. Smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego

Osusz ryby i oprósz mąką. Usmaż je na głębokim oleju – powinny zyskać piękny, złocisty kolor. Tak przygotowane morszczuki wyłóż na półmisek i przykryj solidną warstwą wcześniej przygotowanych warzyw z sosem oraz oliwek nadziewanych kaparami.

Teraz jeszcze sałatka – wymieszaj kilka rodzajów sałat ze świeżą kolendrą, oprósz solą, dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego oraz 2 łyżki oliwy. Całość wymieszaj. Podawaj ryby w towarzystwie sałaty oraz np. pieczonych lub gotowanych ziemniaczków. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos