Spaghetti z homarem - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Spaghetti z homarem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę i czosnek zalej 2 litrami wody. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim homara skorupą do dołu. Smaż 8 minut, w trakcie polewaj wierzch roztopionym masłem. Następnie wyjmij mięso z ogona i szczypców homara, a skorupy dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj go co najmniej 30 min.
  2. Sok z cytryny wymieszaj z żółtkami, skórką z cytryny i 2 łyżkami masła pozostałymi po smażeniu homara, by powstał jednolity sos.
  3. Bulion przelej przez sito i ponownie zagotuj. Wrzuć do niego makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedź i od razu (musi być gorący) wymieszaj z sosem. Dodaj homara i posyp koperkiem.

Czas przygotowania: 45 min

4 porcje

Uwielbiasz kuchnię włoską, a jednym z Twoich ulubionych dań jest spaghetti? Nie można się temu dziwić – jest to potrawa na tyle uniwersalna i przede wszystkim smaczna, że wprost zachwyca się nią mnóstwo ludzi na całym świecie. Choć w tradycyjnym spaghetti możesz znaleźć przede wszystkim takie składniki jak mięso mielone (lub pokrojone w bardzo drobną kostkę) i pomidory, na bazie których przyrządzany jest sos, tak naprawdę odmian spaghetti jest wiele. Jedną zaś z ciekawszych propozycji jest spaghetti z… homarem! Jak przyrządzić tę wyjątkową potrawę?

W pierwszej kolejności zrób bulion warzywny. W tym celu zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną pokrojoną w plastry oraz z czosnkiem. Kiedy wywar będzie się gotował, podsmaż na patelni uprzednio rozmrożone i przekrojone na pół homary. Smaż je skorupą do dołu przez około 8 minut (wierzch polewaj masłem), po tym czasie wyjmij mięso ze szczypców oraz z ogona. Skorupy dodaj do wywaru i gotuj kolejne pół godziny.

Teraz możesz przygotować sos. W tym celu wyciśnij sok z cytryny, dodaj go do żółtek wraz ze skórką z cytryny oraz masłem, które pozostało Ci po usmażeniu homara. Przecedź wywarz przez sito i zagotuj. Do gotującego się bulionu wrzuć makaron. Po jego ugotowaniu ponownie odcedź wywar i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym sosem. Włóż do niego homary i posyp obficie koperkiem. Serwuj wraz z makaronem. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos