Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

LAZANIA Z BROKUŁAMI, KALAFIOREM I RICOTTĄ

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotuj sos beszamelowy, korzystając ze wskazówek z opakowania. Różyczki brokuła i kalafiora gotuj 10-15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj masło i rozgnieć przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków. 
  2. Dodaj pieprz, Ricottę, połowę sosu beszamelowego, orzechy i Gorgonzolę, wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę pozostałego sosu beszamelowego i ułóż 3 płaty makaronu. 
  3. Rozsmaruj na nich jedną trzecią masy i przykryj kolejną warstwą makaronu. Czynność powtórz dwa razy do wyczerpaniaskładników. Na ostatniej warstwie makaronu rozsmaruj resztę beszamelu, wierzch oprósz Parmezanem. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Zdecydowanej większości osób lazania kojarzy się z nieśmiertelnym kotem Garfieldem, a w następnej kolejności z daniem na bazie makaronu, mięsa i sosu pomidorowego. Rzeczywiście – dodając do tego jeszcze sos beszamelowy i ser – jest to jedna z najpopularniejszych odsłoń słynnego włoskiego dania o nazwie lasagne, czyli właśnie lazania. Ale to nie jedyny możliwy wariant. Równie smacznie potrawa wychodzi w wersji wegetariańskiej, ale przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom dań bezmięsnych. Lazania z brokułami, kalafiorem i serem Ricotta – bo o niej mowa – jest prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Od czego zacząć?

Najpierw zrób sos beszamelowy. Możesz go wykonać samodzielnie, wykorzystując takie składniki jak mąka, mleko, masło, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól i pieprz, lub kupić saszetkę do przygotowania sosu – równie smacznie, natomiast dużo szybciej. Kolejny krok to ugotowanie kalafiora i brokułów. Po odcedzeniu dodaj do warzyw masło, rozgnieć całość, dopraw pieprzem, dodaj posiekane orzechy włoskie, sery Gorgonzola i Ricotta, połowę sosu beszamelowego – całość dokładnie wymieszaj.

Teraz już pójdzie z górki. Przygotuj naczynie żaroodporne i na jego dno wylej połowę z pozostałego sosu beszamelowego. Ułóż płaty specjalnego makaronu do lazanii, przykryj je masą z sosu i warzyw, ponownie połóż makaron, sos z warzyw i tak do wyczerpania składników. Wierzch lazanii zalej pozostałym sosem i oprósz Parmezanem. Jeszcze tylko 35 minut w piekarniku i danie będzie gotowe!  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów