Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    STEKI Z JAGNIĘCINY Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Wymieszaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i sos Piri Piri. W marynacie umieść mięso, przykryj i odstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Na 2 patyki do szaszłyków nadziej na przemian kawałki pomidorków i papryki. Szaszłyki posmaruj oliwą i oprószsolą. Steki odsącz z marynaty, osusz za pomocą ręcznika papierowego i posmaruj oliwą. 
    2. Mięso i szaszłyki piecz na grillu po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie połowę cytryny pokrój na półcentymetrowej grubości plastry. Kawałki sera Halloumi nadziej na 4 patyki do szaszłyków. 
    3. Nasmaruj je oliwą i piecz na grillu przez 3 minuty z każdej strony. Posmaruj oliwą także plastry cytryny, grilluj je po 1 minucie z każdej strony. 
    4. Ugrillowane steki podawaj z plastrami cytryny oraz szaszłykami i serem oprószonymi oregano i natką pietruszki.

    Nie da się ukryć, że grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków w czasie wiosennym i letnim. Ty także uwielbiasz relaks przy grillu nad malowniczą rzeką lub w zaciszu własnego ogrodu? Kusi Cię ten charakterystyczny, niesamowity aromat potraw z grilla, ale jednocześnie masz dość standardowej kiełbaski i karkówki? Pora to zmienić! Jeśli poszukujesz ciekawych pomysłów na dania, które zachwycą wszystkich Twoich gości, koniecznie wypróbuj steki z jagnięciny z grillowanym serem Halloumi! Jak je przygotować?

    Zacznij od zrobienia marynaty do mięsa. W tym celu połącz ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz pikantny sos Piri Piri. Mieszanka ta nada mięsu wyrazistego, niepowtarzalnego smaku. W takiej marynacie potrzymaj jagnięcinę co najmniej kilka godzin, a jeśli masz taką możliwość, pozostaw nawet na całą noc w lodówce. Zaraz przed przystąpieniem do grillowania pokrój pomidorki koktajlowe oraz żółtą paprykę. Ponadziewaj je na przemian na patyczki do szaszłyków, całość skrop oliwą i oprósz solą do smaku. Odsączone i osuszone steki z jagnięciny także natrzyj oliwą, piecz po około 5 minut z każdej strony.

    Pokrój cypryjski ser Halloumi, nadziej na patyczki i grilluj z każdej strony po kilka minut. Jednocześnie pokrój cytrynę na plastry i także połóż ją na grilla na około 2 minuty. Ugrillowane steki z jagnięciny serwuj w towarzystwie cytryny, sera i świeżych warzyw. Całość oprósz na talerzu świeżą natką pietruszki i oregano do smaku. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów