Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    BAKŁAŻANY FASZEROWANE Z SEREM KEFALOTIRI

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż je do wystygnięcia. 
    2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje. Bakłażany przetnij wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki delikatnie wyjmij miąższ. Pokrój go w kostkę i wraz z pomidorami i koncentratem pomidorowym dodaj do mięsa. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 min. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, tartą bułkę oraz połowę sera, wymieszaj. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj mleko i zagotuj, energicznie mieszając. 
    3. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wbij do sosu jajko, dodaj resztę sera i dobrze wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu. Wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

    Każdego z nas przynajmniej raz na jakiś czas dopada kulinarna nuda. Na szczęście można jej uniknąć w bardzo prosty sposób, sięgając po coraz inne przepisy. Nie muszą to być wyłącznie dania naszej rodzimej kuchni, bowiem inne kraje, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, oferują nam wiele fantastycznych potraw. Szukasz ciekawej odmiany? Pragniesz zaskoczyć najbliższych i zaserwować im niebanalne danie, które ich wprost oczaruje? Jeśli tak, koniecznie sprawdź przepis na bakłażany faszerowane z serem kefalotiri. Jak je przygotować?

    Zacznij od obsmażenia bakłażanów na patelni (po uprzednim odcięciu szypułek). Następnie podsmaż aromatyczną cebulkę, dodaj do niej mięso mielone i smaż, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Wystudzone bakłażany przetnij na pół (wzdłuż!) i wybierz z nich cały miąższ. Zadanie to łatwo wykonasz np. przy pomocy łyżeczki. Z bakłażanów powinny pozostać „łódki”, które później wypełnisz farszem. Wybrany miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Jednocześnie wrzuć na patelnię pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania, smaż jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia.

    Teraz dodaj połowę startego sera kefalotiri (grecki ser twardy o pikantnym smaku i zapachu), bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. W oddzielnym naczyniu zrób zasmażkę na bazie masła oraz mąki, dodaj do niej mleko i mieszaj, aż zgęstnieje. Następnie wbij jedno jajko, dodaj resztę sera, przypraw całość gałką muszkatołową, pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bakłażany, wypełnij je mięsnym farszem i polej sosem. Piecz w piekarniku przez około 30 minut. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów