Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Piada z Mortadellą i serem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Na dobrze rozgrzanej patelni ułóż piadę. Po minucie rozłóż na niej ser, a kiedy zacznie się topić - Mortadellę. Piadę złóż na pół i przyduś. 
    2. Po minucie przewróć na drugą stronę. Piada jest gotowa, kiedy ciasto jest rumiane i chrupiące, a ser rozpuszczony. Zdejmij piadę z patelni, do środka włóż rukolę i podaj.

    Kuchnia włoska ma do zaoferowania całe mnóstwo wyśmienitych potraw. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś więcej niż pizza czy spaghetti, koniecznie zainteresuj się takim przysmakiem jak piada z mortadelą, serem i rukolą. Co to takiego?

    Piada, inaczej zwana również piadiną, to typowe włoskie danie, które pochodzi z północnych Włoch, a dokładniej z regionu Emilia-Romania. Podstawą piady jest cienki placek pszenny. Jeśli chodzi o farsz, tutaj możliwości są niemal nieskończone. Choć najczęściej placek wypełnia się serem, sosem pomidorowym, różnymi rodzajami mięs lub wędlin oraz warzywami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć słodką wersję, np. z konfiturą.

    Wspomniana piada z mortadelą, serem i rukolą to wariant bardzo prosty w przygotowaniu, który nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Do stworzenia dania potrzebujesz jednego gotowego placka, który musisz położyć na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Na placek kładziesz starty ser. Kiedy zacznie się on topić, nakładasz kilka plastrów mortadeli – charakterystycznej włoskiej kiełbasy, która także pochodzi z regionu Emilia-Romania, a szczególnie popularna jest w Bolonii.

    Złóż piadę na pół i lekko podduś. Po chwili przewróć ostrożnie na drugą stronę. Placek musi być chrupiący i przyrumieniony. Po zdjęciu z patelni włóż do środka piady garść rukoli i… gotowe! Podawaj od razu na ciepło. Smacznego! 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów