Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pad Thai z cielęciną i tofu

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Makaron ryżowy odsącz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i oprósz mąką. Obsmaż je z każdej strony na 1 łyżce oleju kokosowego, następnie podlej szklanką wody i duś pod przykryciem ok. 60 min, sprawdzając co 15 min, czy jest miękkie.
    2. Tofu usmaż oddzielnie na 2 łyżkach rozgrzanego oleju kokosowego, tak by było rumiane z każdej strony. 
    3. W woku bardzo mocno rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i podsmaż na nim cebulę i imbir. Następnie wbij jajka i porządnie wymieszaj. Dodaj cielęcinę i usmażone tofu, ponownie wymieszaj. Dodaj namoczony makaron i zmniejsz ogień do połowy. Smaż mieszając przez około 4 min, po czym dodaj sos Pad Thai, orzeszki i dymkę. Dopraw sokiem z 1 limonki oraz cukrem trzcinowym. Podaj z połówką limonki, posypane orzeszkami i dymką.

    Orientalne smaki coraz to śmielej zaglądają do polskich domów, bo też z coraz większą otwartością i zainteresowaniem są przyjmowane przez ich gospodarzy. Nie można się dziwić temu niezwykle modnemu i zdrowemu trendowi, jak się bowiem okazuje, liczne zagraniczne kuchnie oferują nie tylko wyjątkowy, niespotykany w naszym kraju smak, ale też kryjące się za owym smakiem niebywale zdrowe produkty.

    Pad Thai z cielęciną i tofu – nic nie mówi Ci ta nazwa? Najwyższa pora to zmienić! Jeśli kuszą Cię orientalne smaki i lubisz nowości kulinarne, jest to przepis, który zdecydowanie musisz wypróbować. Co takiego w sobie skrywa?

    Po pierwsze makaron ryżowy – niezwykle smaczny i zdrowy. Robiony jest wyłącznie z mąki ryżowej i wody, nie zawiera glutenu czy cholesterolu. Jest on tradycyjnym produktem występującym w kuchni wietnamskiej i chińskiej. Po drugie tofu. Ten słynny sojowy twarożek jest wyjątkowo bogatym źródłem białka i tłuszczów nienasyconych. Ponadto zawiera spore pokłady wapnia i innych minerałów oraz witaminy z grupy B. Z racji tego, że tofu ma neutralny smak, można wykorzystać twarożek ten do przygotowania całego mnóstwa dań i komponować z niemal wszystkimi przyprawami.

    Do przygotowania dania potrzebne będzie Ci także delikatne mięso cielęce, z którego przygotujesz gulasz w szybki i łatwy sposób. Aby wydobyć głębię smaku, musisz dodać aromatyczną cebulkę, charakterystyczny, ostrawy korzeń imbiru, drobno posiekane orzechy ziemne. Przysłowiową wisienką na torcie jest sos Pad Thai, który ma wyjątkowy, lekko słodkawy i jednocześnie bardzo wyrazisty smak. To właśnie on całemu daniu nada niesamowicie orientalnej oprawy. Nie bój się nowości, odkrywaj smaki świata, które być może na stałe zagoszczą w Twojej kuchni!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów