Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Flaki po portugalsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W dużym garnku rozgrzej połowę oliwy i na średnim lub dużym ogniu obsmaż kawałkikurczaka. Dodaj pokrojoną kiełbaskę, zmniejsz nieco ogień, po czym dodaj cebulę, czosnek,marchew i liść laurowy. Wymieszaj i podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciemna małym ogniu przez około 20 minut.Następnie dodaj odsączoną fasolę i flaki. 
    2. Porządnie wymieszaj, dodaj kilka kropli sosuPiri-Piri, w razie potrzeby dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.W międzyczasie, na pozostałej oliwie podsmaż ryż. Zalej 500 ml wrzątku, dopraw soląi wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Ugotowany ryż wymieszaj widelcem.Podawaj z flakami posypanymi natką pietruszki.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos