Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ryż „malandrinho” z pieczarkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Na 4 łyżkach oliwy zeszklij posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodaj warzywa, na przykład  1 szklankę oczyszczonych z nasion i posiekanych pomidorów lub przecier pomidorowy i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodaj 3 – 3,5 szklanki wrzątku lub bulionu, doprowadź do wrzenia i wsyp ryż, zamieszaj. Dopraw solą, przykryj i gotuj na średnim lub małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Podawaj zaraz po przygotowaniu – inaczej ryż nadal będzie się gotował, wchłaniając płyn, przez co będzie zbyt miękki.
    2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 2-3 minuty. 
    3. Wlej wrzący bulion, dopraw solą. Wsyp ryż, zamieszaj. Gotuj pod przykryciem na średnim lub małym ogniu przez około 15 minut. Skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów