Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Perliczki z morelami 
i migdałami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Perliczki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je wewnątrz solą i pieprzem, nogi zwiąż kuchennym sznurkiem. Brytfankę ustaw na ogniu i rozgrzej w niej oliwę. Zrumień na niej ze wszystkich stron perliczki. 
    2. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, czosnek i marchew, wlej wino. Dopraw tymiankiem, wrzuć pęczek natki pietruszki związany z liśćmi laurowymi. Kiedy sos zacznie wrzeć, wlej bulion i dodaj suszone morele. Naczynie przykryj i wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Upieczone perliczki przełóż do innego naczynia i trzymaj w wyłączonym piekarniku, aż do podania. 
    3. Z brytfanny usuń pęczek pietruszki oraz liście laurowe. Sos zredukuj, a następnie zmiksuj na purée za pomocą blendera. Dodaj cydr lub wino i doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dopraw solą. W międzyczasie upraż migdały na nieprzywierającej patelni. Sos wlej na półmisek, na nim połóż pokrojone na kawałki perliczki, posyp migdałami. 
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów