Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie ok. 20 min. Fasolę odlej, przepłucz i zalej 1,5 l wody, zacznij gotować. Mięso dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano, dokładnie natrzyj przyprawami. Oprósz mąką pszenną, podsmaż do uzyskania rumianego koloru na rozgrzanej oliwie, około 5-7 min.
- Dodaj warzywa: cebulę, seler naciowy, pietruszkę, marchew i czosnek. Podsmaż przez 3-4 min, dodaj do gotującej się fasoli. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz. Następnie dodaj wino, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 40 min. Podawaj z kaszą.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń.
Gulasz wołowy to zawsze doskonała propozycja – zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ważne, aby przed przystąpieniem do właściwego gotowania dobrze doprawić mięso – solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano. Odpowiednio wcześnie dodane przyprawy sprawią, że wołowina stanie się bardziej aromatyczna. Danie to możemy przygotować na różne sposoby, a ciepłe pory roku sprzyjają eksperymentowaniu. Przepis na gulasz wołowy zaproponowany przez Jakuba Kuronia stanowić będzie powiew świeżości w Twoim jadłospisie. Nietypowe jak na tę potrawę składniki w postaci selera naciowego czy fasoli nadadzą całości niezwykły wiosenny charakter, który zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni. Smaku dopełnią pomidory, a także czerwone wino – obowiązkowy dodatek do gulaszu, o którym jednak często zapominamy.
Przeważnie podajemy gulasz wołowy z kaszą, która jest nie tylko niezwykle wartościowa, ale również bardzo smaczna. Również do naszego przepisu proponujemy właśnie taki dodatek. Gulasz wołowy z pomidorami i fasolą to danie, które zadowoli zarówno tradycjonalistów, jak i zwolenników nowych rozwiązań w kuchni. Spróbujcie sami!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5