Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gulasz z jelenia z pomidorami i cukinią na warzywnych plackach

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mięso z jelenia dopraw pokruszonymi liśćmi laurowymi oraz solą i pieprzem. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż mięso przez -9 min, aż zarumieni się z każdej strony. Dodaj boczek, cebulę, czosnek oraz marchew, smaż 5 min. Następnie wlej wywar warzywny, gotuj aż odparuje o połowę objętości (około 15 min).
    2. Po tym czasie dodaj pomidory, cukinię i paprykę. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Dopraw solą i pieprzem.
    3. Drożdże utrzyj z cukrem, odstaw w ciepłe miejsce na 20 min, aż wyrosną. Następnie dodaj mleko, jajko, pora, seler, marchew, pietruszkę, czosnek, natkę pietruszki, mąkę oraz kurkumę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kolejne 20 min, żeby podrosły. Na patelni rozgrzej olej, smaż 7 cm placki na średnim ogniu po 2-3 min z każdej strony. Najlepiej smażyć partiami. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gulasz z jelenia podawaj na plackach warzywnych.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

     

    Gulasz z jelenia z pomidorami i cukinią na warzywnych plackach to wyjątkowa potrawa, którą urzekniesz kubki smakowe najwybredniejszych smakoszy. Popisowe danie zachwyci podczas rodzinnego obiadu, uatrakcyjni świąteczne menu lub wytworne przyjęcie. Jeśli masz ochotę już dziś zaskoczyć swoich bliskich i przygotować nietuzinkowy posiłek – sięgnij po oryginalny przepis, stworzony przez znakomitego szefa kuchni, Jakuba Kuronia.

    Nieszablonowy przepis na gulasz z jelenia pozwoli przyrządzić danie sprawnie i stosunkowo szybko. Skomponuj idealny bukiet smaków – pomogą Ci w tym wonne przyprawy i zioła. Olśniewający aromat gulaszu z dziczyzny podkreślą liście laurowe, kilka ząbków pachnącego czosnku i cebula pokrojona w piórka. Świeże warzywa, które znajdziesz w sklepach Biedronka, wprowadzą ciekawy ton do potrawy – dzięki nim mięso nabierze delikatności. Gulasz z pomidorami i cukinią potrzebuje odrobiny słodyczy, którą wprowadzi czerwona, chrupiąca papryka. Smak specjału zaakcentuje subtelny wywar warzywny, a oliwa z oliwek doda mu „rumieńców” podczas smażenia. Jeśli danie podasz na pysznych plackach warzywnych – zauroczysz podniebienia wszystkich gości – bez wyjątku.

    Dzięki balsamicznym drożdżom placuszki staną się puszyste i miękkie. Olej znakomicie przyrumieni je na patelni – ich zniewalający zapach dotrze do każdego zakątka domu. Warzywno-mięsne kompozycje, uzupełnione o ostrzejszą nutę aromatycznej kurkumy, bez trudu przygotujesz zaledwie w godzinę, a całe danie nie zatrzyma Cię w kuchni dłużej niż trzy godziny. Kiedy gulasz z cukinią zaserwujesz w tak wyborny sposób – nikt nie oprze się wyśmienitej potrawie, a zachwyceni domownicy nie zechcą odejść od stołu.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów