Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Stek wołowy duszony w pomidorach, śliwkach z puree z dyni

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Steki dopraw solą, pieprzem, oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso po 2 min z każdej strony, przełóż do naczynia do zapiekania. Na patelnię po smażeniu wlej wino, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż wino odparuje ½  objętości, a wszystkie smaki odejdą od dna, przelej do naczynia do zapiekania.
    2. Wołowinę obłóż cebulą, marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, pomidorami, śliwkami, koncentratem pomidorowym, miodem, całość dopraw solą i pieprzem. Podlej szklanką wody, przykryj folią aluminiową, zapiekaj przez 3 godz. 
    3. Dynię ułóż na blasze, zapiekaj przez 60-70 min, aż będzie miękka. Usuń pestki i skórę, a za pomocą łyżki wydłub miąższ. Zmiksuj blenderem z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Stek podawaj na puree z dyni z posiekaną natką pietruszki. 

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów