Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zupa dyniowa z soczewicą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Dodaj curry, liście laurowe i ziele angielskie oraz pokrojoną w kostkę dynię.  Zalej wodą do wysokości warzyw, gotuj ok. 15 minut, do miękkości. 
    2. Wyjmij ziele i liść laurowy, zmiksuj na gładki krem. Dodaj soczewicę, gotuj kolejnych 10 minut, aż stanie się miękka. Przypraw do smaku.

    Dynia jest bardzo wdzięcznym i wszechstronnym warzywem. Warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ nadaje się do spożycia zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jest smaczna pod każdą postacią - zupy, ciasta, placków czy dżemu. Zupa dyniowa może mieć wiele wariantów. Dziś zajmiemy się wersją wytrawną, nieco orientalną, z dodatkiem przyprawy curry.

    Curry to mieszanka przypraw wywodząca się z Indii. W jej skład wchodzą między innymi: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra i chili. To głównie kurkumie proszek zawdzięcza swoją żółtą barwę. Dynia hokkaido jest mniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu od innych odmian tego warzywa. Wyróżnia się miękką skórą, dlatego nie trzeba jej obierać. Miąższ jest ciemnopomarańczowy i słodkawy. Ten gatunek świetnie nadaje się do zup i ciast.

    Zaprezentowana zupa dyniowa z soczewicą jest atrakcyjną propozycją dla wszystkich, także dla wegan i wegetarian. Doskonałym uzupełnieniem pożywnego i aromatycznego kremu okazuje się czerwona soczewica. Charakteryzuje się ona krótszym czasem obróbki niż inne rodzaje – zielony czy brązowy. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać, co pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Wystarczy gotować ją kilka minut – namięknie bardzo szybko. Przepis na zupę dyniową warto umieścić w domowym menu - nie wymaga wiele pracy i ekspresowo się przyrządza, a smakuje wspaniale. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy