Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pierożki z mięsem mielonym dynią i miętą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj sól. Na blacie usyp kopczyk, wlej do niego wodę, oliwę i wbij jajo. Delikatnie zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Jeżeli ciasto będzie się przyklejać do blatu, podsyp mąką. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką lub folią spożywczą. Odstaw na czas przygotowania farszu.
    2. Sezam wsyp na suchą patelnię, upraż na dużym ogniu, potrząsając czasami patelnią. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni, około 5 min. Następnie wsyp cebulę i dynię, smaż przez 5 min. Po tym czasie dodaj czosnek i ostrą paprykę w proszku, smaż dodatkowe 2 minuty. Podlej wywarem lub wodą, gotuj aż cały płyn wyparuje. Dopraw solą, dodaj sezam i miętę, całość dokładnie wymieszaj.
    3. Ciasto rozwałkuj, odrobine podsypując mąką, na grubość około 2-3 mm. Wytnij z ciasta krążki (najlepiej za pomocą szklanki). Na krążki układaj łyżeczkę nadzienia, sklej dokładnie brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj skropione oliwą z posiekaną miętą.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    Z jakim nadzieniem najlepiej smakują pierogi? Każdy zapytany smakosz odpowie inaczej, bo przecież ciasto na ten tradycyjny, polski przysmak udoskonalamy na mnóstwo sposobów: serowo-ziemniaczanym farszem, kapustą i grzybami, kaszą, szpinakiem, soczewicą, a na słodko najlepiej smakują z owocami, podawane z kleksem śmietany i odrobiną cukru. Choć pierogi kojarzymy z kuchnią słowiańską, ich różnymi odmianami zajadają się także Włosi czy Japończycy.


    Pierogi z mięsem mielonym są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ruskich pierogów. Jeśli zaś dodać do nich dynię i moc aromatycznych przypraw, stają się daniem zaskakującym, wykwintnym, jedynym w swoim rodzaju. Kuchenne eksperymenty i poszukiwanie nowych połączeń smakowych przyniesie Ci prawdziwą frajdę. Bo choć klasyczne pierożki z mięsem nie wydają się wyszukaną potrawą, odrobina fantazji oraz pasja włożona w gotowanie potrafią zdziałać cuda. W przepisie Jakuba Kuronia uwagę zwraca dodatek mięty - jest mocna, wyrazista, bardzo orzeźwiająca. Jeśli dodać do niej czosnek i odrobinę ostrej papryki w proszku, pierogi stają się lekko pikantne, egzotyczne, z pewnością bardziej oryginalne niż te, przygotowywane na bazie klasycznych receptur. Czym omaścić pierogi? To danie przeważnie krasimy skwarkami albo masłem. Autor przepisu znów jednak bawi się konwencją i proponuje skropienie pierogów zdrową i aromatyczną oliwą z oliwek. Oto przepis na pierogi z mięsem mielonym inny niż wszystkie.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów