Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sandacz z porami na pieczarkowym puree

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Jak widać, sandacz pieczony nie musi być nudny. Wystarczy kilka podstawowych, łatwo dostępnych składników, by zaintrygować smakiem. Jest to ryba o niezwykle delikatnym, jędrnym mięsie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Tak szlachetny gatunek warto przygotować w wyjątkowy sposób –przepis na sandacza z piekarnika z dodatkiem porów i pieczarkowego puree to doskonałe rozwiązanie zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych szefów kuchni. Te pozornie odmienne smaki tworzą cudowną jedność, która zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.Do tego warto pamiętać o kryjących się w rybie oraz warzywach witaminach i minerałach, które pomogą zwiększyć Twoją odporność na zimę. Sandacz pieczony w piekarniku to także obowiązkowy punkt programu dla osób dbających o linię. 

     

    1. Pora pokrój w cienkie talarki. Rybę ułóż na skropionym oliwą dnie naczynia do zapiekania. Przypraw solą i pieprzem, do środka włóż ok. ½ pora oraz łyżkę masła. Skórę ryby ponacinaj ukośnie, rozsmaruj na wierzchu drugą łyżkę masła, połóż kilka krążków pora. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut.
    2. W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij pozostały por. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż, aż się zezłocą.
    3. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, z mlekiem i masłem utłucz na gładkie puree. Wymieszaj z usmażonymi porem i pieczarkami. Przed podaniem posyp natką.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów