Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko i olej. Składniki wymieszać, dolewając powoli ok. 1 szklanki wody, a następnie zagnieść luźne ciasto. Cebulę zeszklić na części masła, dodać wątróbki i smażyć 7-8 min ciągle mieszając. Przestudzić, a następnie zmielić. 
    2. Do farszu dodać jajko, kaszę gryczaną, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, a następnie szklanką powycinać okrągłe placuszki. Na każdym położyć porcję farszu i zlepić brzegi. Gotować w osolonej wodzie ok. 2 min od momentu wypłynięcia. Ugotowane przełożyć na tacę, obtoczyć w oleju i pozostawić do wystygnięcia. 
    3. Następnie smażyć na 2 łyżkach oleju na ciemnozłoty kolor, po 1 minucie z każdej strony. Bułkę tartą zrumienić na pozostałym maśle, wymieszać ją ze śmietaną. Powstałym sosem polać pierogi.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 30 min

    Ilość porcji: 4 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów