Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Golonka faszerowana

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Golonkę zalać wodą, dodać majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować około 90 minut, aż z mięsa będzie można wyjąć kości, ale nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną, usunąć kości.W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, ostrą paprykę, rozmaryn, bułkę tartą oraz sól. Dokładnie wyrobić farsz. Napełnić nim golonki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 
    2. Mięso posmarować glazurą przygotowaną z wymieszanego piwa, miodu, musztardy i soli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec do rumianego koloru 30 minut, co 10 minut smarując pozostałą glazurą.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim boczek przez 2-3 min. Kiedy skwarki zaczną się rumienić, dodać cebulę, a po 2-3 minutach czosnek. Zamieszać i od razu dodać kapustę. Smażyć około 5 minut, następnie zalać wrzątkiem, aby przykrył kapustę.
    3. Dusić na małym ogniu do miękkości, aż woda wyparuje (około 30 minut). Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki gotować do miękkości, odcedzić, odparować, a następnie utłuc na purée i wymieszać z kapustą i natką pietruszki.Golonkę podawać z panczkrautem.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godz. 

    Ilość porcji: 4 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów