Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z żurawiną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Piersi z gęsi oddzielić nożem od kości, skórę ponacinać nożem w kratkę. Skropić olejem, natrzeć solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem, czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Odstawić na minimum 2 godziny. Mięso wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię. Mięso oczyścić z marynaty i położyć na patelni skórą do dołu. Smażyć 5-6 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca i nadmiar tłuszczu się wytopi, po czym przełożyć na drugą stronę. 
    2. Smażyć dodatkowe 5-6 minut. Następnie wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło, po czym pokroić w cienkie plasterki. Z mąki, jajka i mleka przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić je solą i pieprzem. W cieście maczać plasterki jabłek i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor, około 1 min z każdej strony. 
    3. Usmażone układać na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Żurawinę wsypać do rondelka, zalać 1 szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez 5 min, doprawić cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 50 ml zimnej wody i wlać do żurawiny. Gotować 3-4 min, aż do uzyskania konsystencji sosu. Piersi z gęsi podawać z jabłkami w cieście i żurawiną.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. + 2 godz. marynowania

    Ilość porcji: 4  

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów