Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Perliczka w pomarańczach i miodzie z kaszą jaglaną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Perliczkę położyć na desce piersiami do góry. Za pomocą nożyczek do drobiu wyciąć z obu stron mostek. Odwrócić perliczkę i docisnąć do deski, aby spłaszczyć tuszkę. Skropić sokiem z pomarańczy, doprawić solą, pieprzem oraz skórką z pomarańczy. Dno brytfanki wyłożyć plastrami pomarańczy, na nich położyć perliczkę.
    2. Obłożyć grudkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C. Piec 60 minut, następnie posmarować miodem, zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze 15-20 minut.Kaszę jaglaną namoczyć przez 15 minut w zimnej wodzie. Następnie przelać na sicie wrzątkiem. W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa przez 5-6 minut na średnim ogniu. Wsypać kaszę, wlać 350 ml wrzątku, doprawić solą i ostrą papryką. 
    3. Gotować do miękkości około 15-20 minut. Perliczkę podawać z kaszą jaglaną.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godz. 

    Ilość porcji: 2-3 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów