Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka po staropolsku à la Zosia

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę dokładnie umyć i namoczyć przez ok. 12 godzin w wodzie z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody). Wyjąć z wody, dokładnie osuszyć, po czym natrzeć z zewnątrz i w środku pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Wstawić na ok 2 godziny do lodówki.
    2. Przed podaniem kaczkę nafaszerować pokrojonymi jabłkami (ile się zmieści) i ułożyć w brytfannie. Wokół kaczki wyłożyć pozostałe jabłka, podlać winem i obłożyć wiórkami masła. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piec około 75 min, następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 45 min, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.

    Czas przygotowania : 2 godziny 10 min + 14 godzin marynowania

    Ilość porcji : 4 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów