Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W schabie za pomocą wąskiego noża wykonać od góry kilka kieszeni do faszerowania. Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny. Ząbki czosnku przełożyć do rondelka, doprawić solą, zalać olejem i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym. 
    2. Schab nafaszerowaćwystudzonym czosnkiem i drobnymi gałązkami rozmarynu. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania ciemnozłotego koloru, około 7-8 minut. Przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec około 70 minut.  Na patelnię po smażeniu wlać wino, zagotować. Dodać śliwki, liść laurowy, ziele angielskie i cynamon. Doprawić solą, pieprzem oraz miodem, gotować 1 minutę. 
    3. Skrobię ziemniaczaną rozrobić z 50 ml zimnej wody, wlać do śliwek z winem. Gotować 2-3 minuty.Mięso po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, aby odpoczęło, a następnie pokroić. Podawać ze śliwkami w winie.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 
1 godz. 55 min + 2-3 godz. marynowania 

    Ilość porcji: 4-5   

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos